Μετωπική σύγκρουση της Κινηματογραφικής Λέσχης με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για τον θερινό σινεμά

Τη μήνι του διοικητικού συμβουλίου της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης εισπράττει η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα η Τουριστική Ιαματική Επιχείρηση του Δήμου, με απόφαση της οποίας ο θερινός κινηματογράφος “Φλοίσβος” πρόκειται να παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη.

Πιο συγκεκριμένα, στις 10/12/2021 το διοικητικό συμβούλιο της ΤΙΕΔΑ έλαβε την απόφαση “να εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο σε συνεργασία με νομικό να συντάξουν διακήρυξη για
δημοπράτηση του Θερινού Σινεμά ‘Φλοίσβου'”. 

Στην ίδια συνεδρίαση μάλιστα, είχε γίνει γνωστό ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ιδιώτη, για την εκμετάλλευση του χώρου με το ίδιο αντικείμενο, αλλά αφού ο ίδιος αναλάβει την ριζική ανακαίνισή του – ακόμη και την αύξηση της χωρητικότητάς του.

“Στόχος μου είναι η ολική ανακατασκευή του χώρου. Δεσμεύομαι για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κινηματογράφου, αλλά και θεατρικής σκηνής, που θα μπορεί να φιλοξενεί από ταινίες, θέατρα, παιδικά θέατρα αλλά και εκδηλώσεις του Δήμου μας και φυσικά ιδιωτών σεβόμενος πάντα τον περιβάλλοντα χώρο και το πράσινο”, γράφει στην επιστολή του ο κος Νίκος Γεωργιάδης.

“Όχι” στην παραχώρηση λέει η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης 

Η απάντηση της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης, η οποία διαχειρίζεται τον “Φλοίσβο” στην πλαζ του ΕΟΤ τα καλοκαίρια, ήρθε περίπου έναν μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 04/01/2021 οπόταν και κοινοποιήθηκε αναλυτική ανακοίνωση στην οποία δηλώνεται η αντίθεση του Διοικητικού Συμβουλίου στην επικείμενη εξέλιξη.

“[…] Η Κ.Λ.Α. δεν είναι ένας ακόμη σύλλογος. Είναι ο σύλλογος που προωθεί δραστικά τον πολιτισμό στην πόλη μας. Που την φέρνει σε επαφή με τα νέα διεθνή ρεύματα της τέχνης και ενισχύει τον παλιό της κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

Σήμερα η ακατανόητη αυτή και «εν κρυπτώ» απόφαση της ΤΙΕΔΑ μας διεγείρει και μας ωθεί να εναντιωθούμε σε ό,τι πρόκειται να συμβεί. Θεωρούμε ότι μια τέτοια πράξη μας θίγει ως ενεργούς δημότες αυτής της πόλης και απαιτούμε ο ΦΛΟΙΣΒΟΣ να παραμείνει πάση θυσία δημοτικός κινηματογράφος, να διατηρήσει το καθεστώς λειτουργίας όπως προβλεπόταν από την ιδρυτική προγραμματική σύμβαση και εγγυόταν τη λειτουργία του ως κινηματογράφου πολιτισμού με προβολές ευρωπαϊκών και ελληνικών ταινιών και όχι μόνον χολιγουντιανών εμπορικών προϊόντων.
Η ΤΙΕΔΑ δεν νομιμοποιείται ΗΘΙΚΑ να αλλάξει μονομερώς το καθεστώς λειτουργίας του ΦΛΟΙΣΒΟΥ. Στον Προϋπολογισμό της θα πρέπει να υπολογίζονται όχι μόνον τα πιθανολογούμενα έσοδα σε ευρώ αλλά και οι κοινωνικές παράμετροι τις οποίες διεύρυνε η ΚΛΑ καθ’ όλη τη λειτουργία του Φλοίσβου […]. Αθροιστικά, η συνέχιση της λειτουργίας του Φλοίσβου από την ΚΛΑ θα είναι αποδοτικότερη απ’ ότι από τη μίσθωσή του σε ιδιώτη. Άλλωστε η υπεραξία που δημιούργησε η ΚΛΑ όλα αυτά τα χρόνια σε ένα τεμαχίδιο του οικοπέδου της γιορτής κρασιού είναι μη απαλλοτριώσιμη.
Η Κινηματογραφική λέσχη Αλεξανδρούπολης θα συνεχίσει να ενεργεί ως θεσμοφύλακας της ιδρυτικής Προγραμματικής Σύμβασης που δημιούργησε τον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «ΦΛΟΙΣΒΟ».
Ζητούμε από τη δημοτική αρχή να αντιληφθεί το άτοπον της πράξης των διοικούντων την ΤΙΕΔΑ και να αναιρέσει αυτήν την κίνηση”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην οργίλη ανακοίνωση.