Δήμος Αλεξανδρούπολης: Χωρίζουν οι δρόμοι Αραμπατζή – Ζαμπούκη

Ως ανεξέρτητος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αλεξανδρούπολης θα συνεχίσει πλέον την αυτοδιοικητική του πορεία ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κυριάκος Αραμπατζής.

Σύμφωνα με τη σχετική δήλωση που κοινοποίησε στα ΜΜΕ, ο κος Αραμπατζής φεύγει με σωρεία παραπόνων από τη στάση του Δημάρχου, ενώ επισημαίνει δύο πολύ συγκεκριμένα περιστατικά που τον έκαναν να πάρει την τελική απόφαση:

“[…]Την Τετάρτη 29-12-2021 ιδρύθηκε μετά από μεγάλο αγώνα, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου & Σαμοθράκης.

Τον υποδέχτηκα με χαρά γιατί τον στήριξα πιστεύοντας στις σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές που δίνει στο Δήμο μας.

Δύο μόνο μέρες μετά, την 31/12/2021, καλούμαστε στην οικονομική επιτροπή να λάβουμε δύο πρωτοφανείς αποφάσεις για τα χρονικά του Δήμου.

Ο Δήμαρχος ,στη μία απόφαση, εισηγείται να συνάψουμε προγραμματική σύμβαση με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Αττικής για την τεχνική Υποστήριξη και ωρίμανση του έργου : «Αναβάθμιση και Δικτύωση Πολιτιστικών Υποδομών στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Αλεξανδρούπολης».

Δηλαδή ο Δήμαρχος απαξιώνει τον Αναπτυξιακό Οργανισμό των τριών Δήμων του Έβρου δύο μέρες μετά την γέννηση του. Απαξιώνει επίσης για άλλη μια φορά την τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας και επιλέγει να δώσει τα χρήματα μας σε αναπτυξιακό οργανισμό της Αττικής.

Στην άλλη περίπτωση ο Δήμαρχος θέλει να δώσει με απευθείας ανάθεση 25.000 ευρώ για την «Παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για την προετοιμασία φακέλου πρότασης για τη στρατηγική Αστική παρέμβαση».

Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο Δήμαρχος. Σίγουρα θέλουν να τους μάθουν και οι πολίτες.

Με βασανίζουν διάφορα ερωτήματα.

Πως και με ποιες τεχνικές προδιαγραφές θα δώσουμε 25.000 € για ένα μέτρο του οποίου δεν έχει βγει καν πρόσκληση και κανείς δεν γνωρίζει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις του;

Πως θα αποφασίσουν οι σύμβουλοι τι θα ψηφίσουν χωρίς να έχουν εισήγηση για να διαβάσουν;

Γιατί τόση βιασύνη τελευταία μέρα του χρόνου για κάποιες ίσως επικίνδυνες αποφάσεις που η νομιμότητά τους είναι αμφίβολη;

Το δημοτικό συμβούλιο απένταξε από το τεχνικό πρόγραμμα το εν λόγω έργο και αντί αυτού ενέταξε ένα μεγαλύτερο πλήρως αναπτυξιακό για το οποίο η τεχνική υπηρεσία του δήμου έχει ξεκινήσει μελέτες.

Ο Δήμαρχος απαξιώνει και περιφρονεί το δημοτικό συμβούλιο και τους εκπροσώπους των δημοτών, κάνοντας προγραμματική σύμβαση για ένα έργο που έχει απορριφθεί από τους εκπροσώπους των δημοτών.

Τέτοιες πρακτικές δε συνάδουν με τη χρηστή διοίκηση. Προσβάλλουν τους θεσμούς και πλήττουν τη δημοκρατία […]” γράφει μεταξύ άλλων, ο κος Αραμπατζής.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός 

Όσο για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό καθαυτό, ο κος Ζαμπούκης προδερεύει τελικά και ως πρόεδρος έκανε μία δήλωση μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου οργάνου. Σε αυτήν, δεν παρέλειψε να αναφερθεί εμμέσως πλην σαφώς και σε όσους πολέμησαν την σύστασή του και μεταξύ άλλων, σχολίασε:

“[…]Αγαπημένοι μου συμπολίτες και συμπολίτισσες, ο δρόμος όπως γνωρίζετε δεν ήταν ευθύς. Ούτε βατός. Αυτό ίσχυσε και στην περίπτωση της σύστασης αυτού του Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο οποίος πολεμήθηκε από μέσα και από έξω, με αποτέλεσμα η χθεσινή μέρα να καθυστερήσει περίπου έναν χρόνο και να μην έχει καταστεί εφικτό να υλοποιηθούν από τον δικό μας Οργανισμό εργασίες που κρίνονται ασφυκτικά επείγουσες, με κίνδυνο απώλειας εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια και προγράμματα. Και να αναγκαστούμε να εμπιστευτούμε για πρόσκαιρες αλλά επιτακτικές συνεργασίες, άλλες δομές.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός πολεμήθηκε όχι από πρόσωπα. Τα πρόσωπα, άλλωστε, μοιραία ή μη στον ρου της ιστορίας, δεν έχουν καμία σημασία. Αλλά από νοοτροπίες και ιδεολογίες. Πολεμήθηκε από την ιδιοτέλεια, τον πολιτικαντισμό, την εγωπάθεια, την εξουσιομανία. Την έχθρα απέναντι στο καινούριο, απέναντι στην ίδια τη ζωή που προχωράει και αφήνει το παρελθόν και τα πάθη του πίσω. Την έχθρα απέναντι στην ίδια μας την πόλη.
Σε αυτήν την έχθρα λοιπόν, εμείς, που δεν είμαστε γνωστοί και με εμπειρίες στην άσκηση της εξουσίας των παλιών και των τετριμμένων στα γρανάζια της, απαντάμε ξεκάθαρα και ηχηρά ότι θα καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την νοσηρότητα και να ρίξουμε φως στα σκοτάδια.
Ευχαριστώ από βάθους καρδιάς τους δύο συναδέλφους μου, τον Παναγιώτη Καλακίκο και Νίκο Γαλατούμο, και τους υπόσχομαι καλή και αποτελεσματική συνεργασία. Ευχαριστώ και τους αγαπητούς συμπολίτες μας που δέχτηκαν να αποτελέσουν ενεργά μέλη για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Δεσμεύομαι προσωπικά απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μου ότι από τον κοινό μας αγώνα δεν θα κάνω ούτε βήμα πίσω. Η Αλεξανδρούπολη πάντα μπροστά.
ΥΓ. Για τον ορυμαγδό των κακόπιστων δηλώσεων δεν θα αναφερθώ σε πρόσωπα, γιατί δεν έχουν ουσία. Όσοι θέλουν θέσεις, οφίτσια και αλισβερίσια απλά ανήκουν σε άλλες εποχές”.