Πόσοι πρόσφυγες/μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα μέσα στο 2021;

Μεγάλο και μάλλον αναπάντητο παραμένει το ερώτημα του “πόσοι πρόσφυγες/μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα μέσα στο 2021” καθώς τα στοιχεία που παρουσιάζονται ως “επίσημα” αποκλίνουν σημαντικά ανάλογα με την πηγή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), κατά τη διάρκεια του 2021 έφτασαν στην Ελλάδα 8.119 άνθρωποι εκ των οποίων οι 3.852 μέσω θαλάσσης και 4.267 από χερσαία περάσματα. Ο μήνας με τη μεγαλύτερη “κινητικότητα” ήταν ο Αύγουστος, οπόταν σύμφωνα πάντα με τον ΔΟΜ είχαν εισέλθει στην Ελλάδα 1.217 άτομα.

Στη μεγάλη εικόνα, ο αριθμός των 8.119 ατόμων ίσως να είναι μικρός σε σχέση με το συνολικό αριθμό εισερχομένων στην Ευρώπη μέσα στο 2021, που είναι 141.727 άτομα – σύμφωνα πάντα με τον ΔΟΜ.

Όμως, τι συμβαίνει με την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, που είπε ότι «συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι» ;

Ο Υπουργός έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση με αφορμή το ναυάγιο της Πάρου, όπου έχασαν τη ζωή τους πολλοί πρόσφυγες/μετανάστες, αλλά δημιούργησε ένα μεγάλο ερωτηματικό: Αν οι αριθμοί που έδωσε, είναι ακριβείς, για ποιο λόγο οι διεθνείς οργανισμοί δεν γνωρίζουν την κατάσταση; Που “πήγαν” οι 20.000 πρόσφυγες/μετανάστες που δεν είναι καταγεγραμμένοι στις λίστες του ΔΟΜ;

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τόσο ο ΔΟΜ, όσο και οι υπόλοιποι διεθνείς οργανισμοί (π.χ. Ύπατη Αρμοστεία) αντλούν τα στοιχεία των δημοσιεύσεων τους από τις ελληνικές αρχές. Συνεπώς η απόκλιση των 20.000 ατόμων συνιστά μέγα ζήτημα για το οποίο όμως κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα δοθούν σχετικές εξηγήσεις.