Άνθιμος Αλεξανδρούπολης: “Δεν εννοούσα την έλλειψη φάτνης”

Την ερμηνεία του κηρύγματος του περί της παραποίησης ή του εκτοπισμού της Φάτνης έδωσε μέσα από τη συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού Status Radio 94.2 έδωσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.

Όπως είπε, με τη φράση «[…] Ἡ ὑπερβολικὴ κοσμικότητα τῆς ἐποχῆς μας προσπαθεῖ νὰ κρύψει τὴν αἰτία τῆς γιορτῆς καὶ οἱ Φάτνες ἢ παραποιοῦνται ἢ ἐκτοπίζονται μὲ στολίδια και λαμπάκια!», που αναγράφεται στο κήρυγμα της Κυριακής 26 Δεκεμβρίου, ο Μητροπολίτης εξήγησε ότι δεν μέμφθηκε τον στολισμό της Αλεξανδρούπολης, αλλά ο στόχος του ήταν η μεγαλύτερη εικόνα και συγκεκριμένα αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είπε, ο στόχος του ήταν να στηλιτεύσει την προτροπή της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ελένα Ντάλλι, η οποία σε σχετική εγκύκλιο είχε προτείνει την αποφυγή της χρήσης της έκφρασης “Καλά Χριστούγεννα” προκειμένου να μην θίγεται το θρησκευτικό αίσθημα των μη Χριστιανών πολιτών της Ένωσης.

Εν τέλει βέβαια η Επίτροπος αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει και να αποσύρει την εγκύκλιο υπό το άχθος της κατακραυγής από την κοινή γνώμη.