Έβρος: Καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Δάσους Δαδιάς και Δέλτα Έβρου

Με το υπ’ αρ 6160 ΦΕΚ (23/12/2021) αλλάζει ο “χάρτης” των Φορέων Διαχείρισης σημαντικών οικολογικών σημείων της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο Φορέας Διαχείρισης του Δάσους Δαδιάς και του αντίστοιχου του Δέλτα του Έβρου (που περιλαμβάνει και τη Σαμοθράκη). Οι αρμοδιότητες των Φορέων περιέρχονται πλέον στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, προκάλεσε ήδη αντιδράσεις, με την βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, να σημειώνει μεταξύ άλλων:
“[…] Υπηρετώντας πιστά το δόγμα της μεταφοράς αποφάσεων στην Αθήνα ώστε με αδιαφάνεια να γίνονται όλες οι εξυπηρετήσεις, αποκλείοντας συνεχώς τις τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας από τη διαχείριση των τοπικών θεμάτων, η Κυβέρνηση εξέδωσε ΦΕΚ μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, με το οποίο προβλέπεται η κατάργηση των Φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του Έβρου. Η μεταφορά της Διοίκησης σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού δικαίου στην Αθήνα, έχει ένα μοναδικό σκοπό να είναι απολύτως ελεγχόμενες οι αποφάσεις, οι προσλήψεις, οι χρηματοδοτήσεις και οι γνωμοδοτήσεις και να μην συμμετέχουν και ενεργοποιούνται οι τοπικοί φορείς.
Δεν φτάνει που έχει παγώσει η έκδοση των ΠΔ που θα καθορίζουν χρήσεις γης και δραστηριότητες στις περιοχές Natura 2000, κρατώντας παγωμένη κάθε προοπτική ανάπτυξης στον Έβρο, δεν φτάνει που πάγωσαν οι προσλήψεις των εργαζόμενων στους Φορείς, τώρα πλέον οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό δυναμικό τίθενται σε καθεστώς ανασφάλειας κι ομηρίας. Ταυτόχρονα αποκλείεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι παραγωγικοί φορείς από τη συμμετοχή στη Διοίκηση και τη λήψη αποφάσεων. Οι αποφάσεις για τον τόπο μας θα έρχονται από την Αθήνα…[…]”