Έβρος: 23 Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων ζητούν την επαναλειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Θράκης και του Έβρου ειδικότερα, η απόφαση της 4ης ΥΠΕ για την αναστολή λειτουργίας όλων των Περιφερειακών Ιατρείων έως το τέλος του έτους και προκειμένου το προσωπικό τους να μεταφερθεί στα νοσοκομεία ενισχύοντας τη μάχη κατά του κορωνοϊού, δεδομένου ότι η πανδημία παρουσιάζει μεγάλη έξαρση για τέταρτη φορά από τότε που εμφανίστηκε στην Ελλάδα.

Στην επιστολή που συνυπογράφουν οι πρόεδροι, προεξάρχοντος του κου Παναγιώτη Φυδανάκη υποστηρίζουν ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός επιβαρύνει τα νοσοκομεία αντί να διευκολύνει την κατάσταση, αφού άπαντες οι ωφελούμενοι των Περιφερειακών Ιατρείων θα πρέπει τώρα να αναζητούν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε αυτά (εφόσον δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτούν ιδιώτες γιατρούς).

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν την τροποποίηση του σχεδιασμού και “τη διαμόρφωση του προγράμματος λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων (ώρες και μέρες λειτουργίας και επίσκεψης των ιατρών) και όχι την πλήρη αναστολή τους καθώς αυτό θα λειτουργήσει προς ωφέλεια όλων”. 

Θέμα συζήτησης και στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα Περιφερειακά Ιατρεία 

Εν τω μεταξύ η αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων έχει αναστατώσει όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και όχι μόνο τον Έβρο. Η αναστάτωση έγινε προφανής στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου και είχε τεθεί θέμα συζήτησης από την παράταξη “Περιφερειακή Σύνθεση” και αίτημα έκδοσης ενός ψηφίσματος με το οποίο να ζητείται η τροποποίηση του σχεδιασμού της 4η2ς ΥΠΕ.

Προς έκπληξη όλων, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος παραδέχτηκε ότι ο σχεδιασμός δεν είναι ορθός και ότι δρα εις βάρος των τοπικών κοινωνιών, παρά το γεγονός ότι στην αρχή ήταν αντίθετος με το ενδεχόμενο έκδοσης ενός ψηφίσματος. Ωστόσο και υπό το άχθος της θέλησης των Συμβούλων να εκφράσουν τις απόψεις τους αλλά και αυτές να κοινοποιηθούν αρμοδίως, εξεδόθη ένα ψήφισμα που συνδιαμορφώθηκε από όλες τις παρατάξεις με κεντρικό άξονα όμως το σχέδιο που είχε εξ αρχής προτείνει η Περιφερειακή Σύνθεση.