Σε πόσες αίθουσες να χωρέσουν 238 μαθητές και μαθήτριες;

Την πλήρη αντίθεσή τους στις επικείμενες συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων διατρανώνουν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, καθώς είναι ένα από τα σχολεία στα οποία θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Το σχολείο αυτό έχει 283 μαθητές/τριες (Α΄ τάξη 100 μαθητές, Β΄τάξη 83 μαθητές & Γ΄ τάξη 100 μαθητές) και 12 αίθουσες. Η Α΄και Γ΄ τάξη έχουν σε κάθε τμήμα από 25 μαθητές (τα τμήματα αυτά είναι δηλαδή ήδη υπεράριθμα σε σχέση με το εμβαδόν των αιθουσών). Η Β΄ λυκείου έχει ένα υπεράριθμο τμήμα, που δεν μπορούσε να διαχωριστεί λόγω κατεύθυνσης με 27 μαθητές και τρία τμήματα με 19, 19 και 18 μαθητές, τοποθετημένα όμως σε αίθουσες με μικρό εμβαδόν (25-30μ2). “Ενώ τα περισσότερα τμήματα του σχολείου είναι ήδη υπεράριθμα, ζητείται περαιτέρω συγχώνευση τμημάτων σε αίθουσες με εμβαδόν που δεν επιτρέπει την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών και την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας”, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση, τα ζητούμενα είναι τρία:

  • Να αποσυρθούν αποφάσεις για συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων
  • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών βάσει των πραγματικών εκπαιδευτικών αναγκών καλύπτοντας όλα τα κενά
  • Βελτίωση των εκπαιδευτικών και των υγειονομικών όρων σε κάθε σχολείο

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η συγχώνευση των τμημάτων, πέραν του ότι συντελεί άμεσα στη διάδοση του κορωνοϊού καθώς καθιστά αδύνατη την τήρηση των αποστάσεων μέσα στις αίθουσες, διασαλεύει τους εν γένει κανόνες ασφαλείας στα σχολεία (π.χ. αντίκειται στους κανονισμούς πυρασφάλειας), παρακωλύει την εκπαιδευτική διαδικασία και επιβαρύνει αρνητικά την ψυχολογία των μαθητών/τριών.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή ευθύνης της ΔΔΕ ΕΒΡΟΥ, επιχειρείται η
συγχώνευση και το κλείσιμο 10 τμημάτων Γενικής Παιδείας (3ο ΓΣΙΟ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΕΩΣ, 1ο,
3ο, 4ο ΓΕΛ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΕΩΣ, 1ο, 2ο ΕΠΑΛ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΕΩΣ, ΓΕΛ ΣΟΥΦΛΙΟΥ, 1ο ΓΕΛ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ).