Αλεξανδρούπολη: “Υδάτινος πόλεμος” με φόντο το αμερικανικό πλοίο YUMA

Τα νερά της ΔΕΥΑΑ τάραξε αυτή τη φορά που ήρθε στην Αλεξανδρούπολη το αμερικανικό πολεμικό μεταγωγικό πλοίο YUMA καθώς αναχώρησε δύο ημέρες νωρίτερα από την προγραμματισμέμη ημερομηνία και αυτό πυροδότησε μία σειρά δημοσιευμάτων, που ήθελαν την εσπευσμένη αναχώρηση να οφείλεται στο γεγονός ότι το νερό της περιοχής του Λιμένα Αλεξανδρούπολης δεν ήταν κατάλληλο για τον εφοδιασμό των δεξαμενών του πλοίου (σ.σ. ο λόγος για τις δεξαμενές νερού, που προορίζεται για τη χρήση και κατανάλωσή του από το πλήρωμα).

Κατά μία άλλη εκδοχή, το YUMA αναχώρησε επειδή επρόκειτο να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες και αυτό θα δυσχαίρενε τον απόπλου του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης εξέδωσε ανακοίνωση και πήρε θέση επί του ζητήματος, σημειώνοντας ότι το νερό της πόλης είναι ασφαλές και τακτικώς ελεγχόμενο, ωστόσο υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια: “ο έλεγχος και η ευθύνη της ΔΕΥΑΑ  σταματά έως τον υδρομετρητή του καταναλωτή. Η ΔΕΥΑΑ δεν μπορεί να παρέμβει και δεν έχει την ευθύνη του δικτύου μετά τον υδρομετρητή της, δηλαδή το εσωτερικό δίκτυο κάθε πολυκατοικίας-οικήματος-εγκατάστασης κ.α.”. 

Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι αν όντως διαπιστώθηκε κακή ποιότητα στο νερό με το οποίο επρόκειτο να γεμίσουν οι δεξαμενές του YUMA, τότε ίσως πρέπει να ελεγχθεί και το δίκτυο της περιοχής του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Το YUMA παντως κατέπλευσε εν τέλει στη Θεσσαλονίκη όπου έκανε και τον εφοδιασμό του, αλλά εμμέσως συμμετείχε και στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στη συμπρωτεύουσα.