10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας και με αυτή την αφορμή πάμε να γνωρίσουμε τον σχετικό σύλλογο που λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη τα τελευταία 13 χρόνια.

Τον σύλλογο μας συστήνει μέσα από ένα κείμενό της, η πρόεδρος του, Μαρία Μήρτζου:

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι μία ημέρα πολύ σημαντική για όλους τους ανθρώπους.

Η Ψυχική Υγεία είναι ζητούμενο για όλους, παγκοσμίως.

Έχοντας πρόσφατο παράδειγμα, τα δεδομένα που πρόεκυψαν με την Πανδημία και χρειάστηκε να έρθουμε αντιμέτωποι όλοι οι άνθρωποι, και συνεχίζουν να μας απασχολούν, θα αναφέρουμε ότι:

Στόχος όλων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πλέον τα θέματα Ψυχικής Υγείας αποτελούν προτεραιότητα σε συζητήσεις παγκοσμίως.

Δεν μπορούμε άλλο να αγνοούμε την ανάγκη για μαζική αύξηση της επένδυσης στην ψυχική υγεία. Πρέπει να δράσουμε μαζί, τώρα, για να κάνουμε την ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας διαθέσιμη σε όλους όσοι τη χρειάζονται 

Ο καθένας από εμάς είναι δημιουργός της πραγματικότητάς του.

Από την πλευρά μας, ο Σύλλογος Φίλων και Οικογενειών για θέματα Ψυχικής Υγείας, ένας Σύλλογος που ιδρύθηκε το 2008 για να αποτελέσει ένα πεδίο ψυχοκοινωνικής στήριξης, επικοινωνίας και αλληλεγγύης των οικογενειών των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, κάνει επισταμένες προσπάθειες για να ενδυναμωθεί όλο και περισσότερο και να συμμετάσχει πιο ενεργά, ώστε να ανταποκριθεί πιο άμεσα στις ανάγκες της κοινωνίας μας.

Οι στόχοι του Συλλόγου είναι:

1) Η δημιουργία ενός χώρου, όπου τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, οι οικογένειες τους και οι φίλοι τους θα μπορούν να απευθύνουν τους προβληματισμούς τους, να μοιράζονται τις εμπειρίες τους, να εκπαιδεύονται, να ψυχαγωγούνται κτλ

2) Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους.

3) Η άμβλυνση του κοινωνικού στίγματος των ίδιων των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους.

4) Η ενημέρωση του κοινού για θέματα ψυχικής υγείας

Τέλος κλείνοντας θα αναφερθώ στον μεγάλο δημιουργό μας Γιάννη Ρίτσο :

«Αξίζει να υπάρξουμε, για να συναντηθούμε»

Η Πρόεδρος του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Έβρου

Μήρτζου Μαρία