Στα “μανταλάκια” της Ευρώπης η Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων

Κρεμασμένη στα “μανταλάκια” της ευρωπαϊκής ειδησεογραφίας βρέθηκε για άλλη μία φορά η Ελλάδα αναφορικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και τη διαχείρισή του. Αυτή τη φορά τα γερμανικά ΜΜΕ Der Spiegel και ARD δημοσίευσαν εκτενή έρευνα σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών και προσφύγων εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.

Η έρευνα αφορά την Κροατία, όπου οι αιτούντες άσυλο επαναπροωθούνται βίαια προς την Βοσνία, και την Ελλάδα όπου οι αιτούντες άσυλο επαναπροωθούνται βίαια προς την Τουρκία. Η έρευνα που έγινε συλλογικά από ομάδες δημοσιογράφων στις δύο χώρες περιλαμβάνει μαρτυρίες ατόμων που υπέστησαν βία, αλλά και ηχητικά και βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών.

Το θέμα, προφανώς, πήρε ευρωπαϊκές διαστάσεις με την Κροατία να παραδέχεται ήδη την εμπλοκή αστυνομικών σε συγκεκριμένες υποθέσεις και να δεσμεύεται ότι θα αναλάβει δράση, ωστόσο η Ελλάδα κράτησε αποστάσεις.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson, συναντήθηκε την Πέμπτη με υπουργούς από την Κροατία και την Ελλάδα, αφού δήλωσε ότι “ανησυχεί εξαιρετικά” για τις αναφορές.

Η Γιόχανσον δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι κροατικές αρχές λαμβάνουν το θέμα “πολύ σοβαρά” και θα ξεκινήσουν αμέσως έρευνα.

“Η συζήτησή μου με τον Έλληνα υπουργό ήταν διαφορετική και ξεκαθάρισα ότι δεν θα δεχτώ να μην κάνει η Ελλάδα τις έρευνες για το θέμα αυτό”, δήλωσε.

“Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τις αξίες μας”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός κ. Μηταράκης είχε αρνηθεί τις υποτιθέμενες απωθήσεις και αρνήθηκε να “ζητήσει συγγνώμη” για τις προσπάθειες της Ελλάδας, όπως τις χαρακτήρισε, να εξαρθρώσει τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων.

Επέκρινε την ΕΕ επειδή δεν κάνει περισσότερα για να επιβάλει μια συμφωνία με την Τουρκία που αποσκοπεί στο να εμποδίσει η Άγκυρα τους μετανάστες να περάσουν στο μπλοκ.