Περιφέρεια ΑΜΘ: Προχωρά το πρόγραμμα της Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης των επιχειρήσεων, αλλά

Με μία ανακοίνωσή του στα δημοσιογραφικά emails η Περιφέρεια ΑΜΘ ενημέρωσε ότι “το πρόγραμμα της Μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των επιχειρήσεων προχωρά”, και αυτό φυσικά λογίζεται ως “καλή είδηση”.

Στο σώμα της ανακοίνωσης, αναφέρεται ότι: “Επιπλέον 12.288 επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα λάβουν Μη Επιστρεπτέα Ενίσχυση, συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ, μετά την απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Χρήστου Μέτιου κι ενώ είχε προηγηθεί συνεργασία του με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Έως τώρα έχει εγκριθεί η ενίσχυση 21.188 επιχειρήσεων και οι αντίστοιχοι πόροι του ΕΣΠΑ, που διατίθενται, ανερχόνται σε 54,5 εκατ. ευρώ.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν επιπλέον 2.000 επιχειρήσεις, από τις συνολικά 3.000 των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε αρχικά, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν και να επανυποβάλουν την αίτησή τους μέχρι την 1η Νοεμβρίου ώστε αυτή τη φορά να εγκριθεί, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν επίσης δεσμευθεί.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που θα ωφεληθεί από το Πρόγραμμα μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης της Περιφέρειας ΑΜΘ μπορεί να ανέλθει στις 23.000 και η συνολική χρηματοδότηση στα 60 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων της περιοχής, όπως είχε ανακοινώσει ο Περιφερειάρχης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, τον Οκτώβριο του 2020″
Παρά τον “πανηγυρικό” χαρακτήρα της και το κατά γενική ομολογία ευχάριστο περιεχόμενό της, η ανακοίνωση αυτή έχει κενά, καθώς: α) δεν ενημερώνει για τον ρυθμό καταβολής των χρημάτων στους/στις δικαιούχους, β) δεν ενημερώνει για το πόσοι/πόσες δικαιούχοι έχουν λάβει χρήματα έως τώρα και γ) δεν αναφέρει πότε θα ολοκληρωθεί η καταβολή της ενίσχυσης σε όλους/ες τους/τις δικαιούχους.
Θυμίζουμε -όπως αναφέρει και η ίδια η ανακοίνωση- ότι το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή πριν από έναν χρόνο – διάστημα κατά το οποίο άλλες Περιφέρειες έχουν ολοκληρώσει την καταβολή αντίστοιχων ενισχύσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν προχωρήσει και σε επαναληπτικούς κύκλους ή άλλης μορφής επιπλέον ενίσχυση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά από την υγειονομική κρίση.