Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Δεν ξέρω αν θα πάω το Σάββατο στο μνημόσυνο του πατέρα μου

Το αναγνωστικό κοινό της Αλεξανδρούπολης επέλεξε η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, για να ανοίξει την καρδιά της, περίπου έναν μήνα μετά το θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και να εκφράσει τον θυμό που νιώθει εξαιτίας όσων ακολούθησαν τον θάνατό του.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για την παρουσίαση του βιβλίου της, με τίτλο “Αναμνήσεις ενός κοριτσιού” στο οποίο περιγράφει τη ζωή της ως κόρη του Μίκη Θεοδωράκη και αναφερόμενη η ίδια σε αυτό, είπε μεταξύ άλλων: “το βιβλίο έχει να κάνει με τη δική μου την ψυχή, με την δικιά μου την καρδιά με το πώς τον αγαπούσα, πώς αγαπούσα τους γονείς μου – είναι πολύ ‘μεγάλος’ ο πατέρας μου, όμως δεν είναι αυτό. Είναι το πώς ζει ένα παιδάκι δίπλα σε έναν τόσο ‘μεγάλο’ και τόσο καλό και τόσο σπουδαίο και τόσο βασανισμένο. Μη μου λες… Χατζιδάκις, Ελύτης, Σεφέρης, Μίκης Θεοδωράκης τους ξέρουμε. Δεν είναι αυτό, το βιβλίο μου. Το βιβλίο μου είμαι εγώ μπροστά σ’ αυτούς“.

Από την παρουσίαση του βιβλίου στην Αλεξανδρούπολη

Μ. Θεοδωράκη: Είμαι πολύ θυμωμένη 

Παίρνοντας λαβή από το σχόλιο μιας παριστάμενης, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη μοιράστηκε για πρώτη φορά – όπως είπε – τον θυμό που νιώθει εξαιτίας των όσων έχουν συμβεί από τον θάνατο του Μίκη και εντεύθεν. “Είναι μία υπόθεση ολονών σας γιατί είναι ο Μίκης Θεοδωράκης αλλά δεν είναι δικιά μου υπόθεση ο θάνατος του. Δυστυχώς. Αυτό είναι πολύ πικρό. Και το λέω εδώ σε σας εδώ πρώτη φορά. Το ξέρουν οι δικοί μου. Είμαι πάρα πολύ θυμωμένη γιατί δεν κατάφερα να κλάψω τον πατέρα μου και να είναι δικός μου ο πατέρας, δικός μου ο τάφος του, να τον σκουπίσω, να του βάλω λουλουδάκια, να του ανάψω ένα καντήλι. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Είναι άλλοι. Υπάρχουνε πολλοί άλλοι που ασχολούνται με το Μίκη Θεοδωράκη. Ε, τι να πω; Είναι λυπηρό”, είπε σε μια αποστροφή του λόγου της, ενώ σε άλλο σημείο σχολίασε και όσα τηλεοπτικά διαδραματίστηκαν αυτές τις ημέρες σε ένα “καρακιτσαριο που δεν ταιριάζει σε μας”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον φερόμενο ως τρίτο γιο του Μίκη Θεοδωράκη (τον “δήθεν γιο” όπως τον χαρακτήρισε η ίδια) στην επικείμενη εμφάνιση της διαθήκης του, αλλά και στο γεγονός ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παραβρεθεί στο 40ήμερο μνημόσυνό του που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο. Δεν μπορώ να πάω στον τάφο του. Και δεν ξέρω αν θα πάω το Σάββατο στο μνημόσυνο. Δεν νομίζω ότι θα πάω. Πώς θα πάω; Δεν έχω οικονομική δυνατότητα να πάω. Εν πάση περιπτώσει θέλω να πω ότι δεν έχω καταλάβει πώς πεθαίνει ένας πατέρας. Το κατάλαβα μόλις τον είδα το πρωί που πέθανε. Εκεί το κατάλαβα μέχρι που τον πήρανε στο ψυγείο στο Α νεκροταφείο και έζησα όλο αυτό το δράμα που ζει κάθε κόρη και κάθε γιος. Μετά, τον πήρανε, αρχίσαν τα δικαστήρια και σαν να είναι κάτι ξένο”, είπε συγκεκριμένα.

Η παρουσίαση και το αίτημα για ηχητικό βιβλίο

Η παρουσίαση του βιβλίου στην Αλεξανδρούπολη διοργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο Δημητριάδη με ιθύνοντα νου τον δημοσιογράφο Γιάννη Αρμουτίδη. Η εκδήλωση έγινε στο cafe Tierra, ενώ σε αυτήν παραβρέθηκε και πάλαι ποτέ σταρ του ελληνικού κινηματογράφου Μαίρη Χρονοπούλου. Η κυρία Χρονοπούλου μάλιστα υπέβαλλε δημόσια και αίτημα περί μετατροπής του βιβλίου σε φωνητικό (audio book) για να έχουν τη δυνατότητα να το κοινωνήσουν και άνθρωποι με προβλήματα όρασης, όπως η ίδια.

Η Μαίρη Χρονοπούλου

Και, αυτό το αίτημα η Μαίρη Χρονοπούλου το υπέβαλε έχοντας ακούσει αποσπάσματα του βιβλίου, ωσάν μικρά μονόπρακτα, από τον ηθοποιό Παναγιώτη Πετράκη που ήταν παρών στην παρουσίαση και μέλος του πάνελ, στο οποίο κάθισαν επίσης ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κολιός, η καθηγήτρια του ΔΠΘ Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή και η εκτελεστική γραμματέας της ΠΑΜΘ Ζωή Κοσμίδου.

Το βιβλίο της Μαργαρίτας Ασπασίας Θεοδωράκη “Αναμνήσεις ενός κοριτσιού”

Το βιβλίο, εκτός από τα κείμενα της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, περιλαμβάνει και εξαιρετικές φωτογραφίες από το προσωπικό της αρχείο και το αρχείο της οικογένειας Θεοδωράκη.