Οι δικηγόροι της Αλεξανδρούπολης απέχουν από τους πλειστηριασμούς ως το τέλος του έτους

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κατά τη συνεδρίασή του στις 30.9.2021 έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:
Παρατείνεται μέχρι 
31.12.2021 η αποχή των δικηγόρων από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020, που είχε αποφασιστεί με την απόφαση της 17.6.2021 του ΔΣ, λαμβανομένου υπόψη ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί ο προβλεπόμενος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, δεν έχει θεσπιστεί δια νόμου δεοντολογικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων και δεν έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί.
Ειδικότερα  αποφασίστηκε:
Α) η αποχή από τη σύνταξη, υπογραφή και κοινοποίηση επιταγής (άρθρο 924 Κ.Πολ.Δ), που αποτελεί την πρώτη πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης και η οποία συντάσσεται υποχρεωτικά κάτω από επικυρωμένο αντίγραφο από το πρώτο εκτελεστό απόγραφο, του οποίου η ακρίβεια της αντιγραφής βεβαιώνεται από τον δικηγόρο που το εκδίδει (άρθρο 36 παρ. 2 περ. β Κώδικα Δικηγόρων).
Β) η αποχή από την υπογραφή εντολής προς εκτέλεση (άρθρο 927 Κ.Πολ.Δ), κατά τα ανωτέρω.
Επισημαίνεται, ότι η ιδιότητα του ευάλωτου οφειλέτη θα πρέπει να διαπιστώνεται από την Τράπεζα ή την Εταιρία Διαχείρισης Απαιτήσεων, εφόσον αυτές είναι ενημερωμένες με τα τρέχοντα στοιχεία του οφειλέτη σε διαφορετική περίπτωση οφείλουν να ενημερώσουν τον δανειολήπτη, να προσκομίσει (στην Τράπεζα ή Εταιρία Διαχείρισης) τα απαραίτητα στοιχεία (το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα και το τελευταίο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ), έτσι ώστε να προκύπτει η ιδιότητα του ευάλωτου.