Άνθιμος Αλεξανδρούπολης: “Άκουσα ότι στο Νοσοκομείο υπάρχουν γιατροί που μιλούν μόνο τουρκικά”

Μία μεγάλη βεντάλια θεμάτων άνοιξε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος κατά τον χαιρετισμό του στην 4η στρογγυλή τράπεζα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με θέμα «Το Ισλάμ στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη είχε ως κύριο θέμα την συνύπαρξη Ορθοδοξίας και Ισλάμ στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τη Θράκη, αλλά γύρω από αυτόν τον άξονα έθεσε μία σειρά έμμεσων ή άμεσων θεμάτων. Μεταξύ άλλων ανέφερε: “Ακόμα χειρότερα, άκουσα ότι υπάρχουν κάποιοι (εν. γιατροί) που χρησιμοποιούν την τουρκική γλώσσα για να απευθυνθούν σε χριστιανούς (εν. ασθενείς) και μόλις οι χριστιανοί ζητήσουν να τους μιλήσουν στα ελληνικά, καλούν άλλο γιατρό ή νοσηλευτή για να τους μιλήσει. Επίσης, άκουσα ότι υπάρχουν κι εκείνοι που φροντίζουν να μιλούν μόνο στα τουρκικά και προτρέπουν τους ασθενείς τους να μιλούν μόνο μαζί τους κι όχι με τους «Έλληνες» (εν. γιατρούς του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης)”.

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο κος Άνθιμος έστρεψε τα βέλη του ευθέως κατά των ψευδομουφτήδων και μειονοτικών δημάρχων για να πει ότι “Δεν σέβεται την ιδιοπροσωπεία της Πατρίδος μας ο μουσουλμάνος Έλληνας Δήμαρχος της Θράκης που πηγαίνει πανηγυρίζοντας να φωτογραφηθεί στο τζαμί, πλέον, της Αγίας Σοφίας. 
Μας προσβάλει κάτι τέτοιο και δυναμιτίζει το ειρηνικό αίσθημα της περιοχής μας. Δεν σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Χώρας μας, όταν, επισκέπτης της γείτονος προσφωνείται από μουσουλμάνους θρακιώτες, ως «ο Ντενκτάς της Θράκης». Ντενκτάς, σημαίνει πόλεμος, εισβολή και κατοχή. Σημαίνει εθνοκάθαρση, γιατί αυτό έκαναν τα τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν οι μουσουλμάνοι να δώσουν στους χριστιανούς θρακιώτες; Τί μήνυμα δίνει στους χριστιανούς ένας ψευδομουφτής που τη μια μέρα είπε ότι «καλά έπραξε ο Χίτλερ κι έκανε τους Εβραίους σαπούνια» και την άλλη κάλεσε σε ιερό πόλεμο για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ από τους σιωνιστές; Αυτές οι λογικές δεν προοιωνίζουν αρμονική συνύπαρξη, τόσο μέσα στην Ελληνική όσο και μέσα στην Ευρωπαϊκή πολιτισμική πραγματικότητα. Τέτοιες τακτικές στη Θράκη καταγράφονται ως αποσταθεροποιητικές για ολόκληρη την Ευρώπη”.

“Όχι” στα δίγλωσσα νηπιαγωγεία

Ανάμεσα στα άλλα, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης είπε και την άποψή του για τη συζήτηση περί δίγλωσσων νηπιαγωγείων στη Θράκη σημειώνοντας: “Προφανώς είναι δικαίωμα, αλλά και πλεονέκτημα, για μουσουλμάνους και χριστιανούς, να γνωρίζουν την τουρκική ή την πομακική γλώσσα. Αλλά είναι έγκλημα να στερούνται την δυνατότητα να μάθουν την ελληνική γλώσσα, παραμένοντας εγκλεισμένοι σε μια πολιτισμική φούσκα, σ’ ένα κοινωνικό γκέτο και να μην εντάσσονται λειτουργικά στην Πατρίδα τους, που τους παρέχει μεγάλες δυνατότητες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Έχω ακούσει σεβάσμιες κραυγές μουσουλμάνων γονιών που θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν καλά ελληνικά, να μορφωθούν και να μπουν στην αστική κοινωνία. Οπότε, τα
φληναφήματα για δίγλωσσα νηπιαγωγεία, σκοτώνουν αυτή τους την ελπίδα και θα ορθώσουν ξανά μπάρες, εκπαιδευτικές αυτή τη φορά!”