Κ. Μητσοτάκης: Όλοι οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες είναι ασφαλείς

Αδιάβαστος πιάστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg, όταν ερωτώμενος σχετικά είπε ότι “αυτό που κάναμε πραγματικά με επιτυχία ήταν να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων. Όταν αναλάβαμε την εξουσία, υπήρχε μια σοκαριστική πραγματικότητα. Αυτά τα παιδιά, αυτοί οι έφηβοι διέμεναν σε αυτές τις δομές, εντελώς ευάλωτοι. Έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Δεν υπάρχει ούτε ένα ασυνόδευτο παιδί σε δομή. Είναι όλα σε μέρη που μπορούν να αισθανθούν ασφάλεια, να προοδεύσουν”

Παρά ταύτα, τα λεγόμενα του πρωθυπουργού δεν είναι ακριβώς αληθή. Συνεπώς, το να ήταν αδιάβαστος είναι το καλό σενάριο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είπε απλώς ψέμματα, διότι σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 2.738 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες εκ των οποίων οι 523 ζουν σε άτυπες δομές και υπό επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης. 

Μητσοτάκης: “Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού”

Στην ίδια συνέντευξη, ο κος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη εικόνα του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα για να πει ότι θεωρεί μειωμένο το ρίσκο αθρόας εισροής παράτυπων μεταναστών από το Αφγανιστάν, ωστόσο διευκρίνισε ότι “θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και να σιγουρευτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν πιο κοντά στο Αφγανιστάν και δεν θα μετακινηθούν στο Ιράν, την Τουρκία και στη συνέχεια στην Ευρώπη”.

Περίπλοκα προβλήματα με την Τουρκία

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι φέτος η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι που “είχαμε μεγάλες εντάσεις”. Μέσω του πρακτορείου επανέλαβε τη θέση ότι Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν περίπλοκα θέματα “πολύ δύσκολα νομικά θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών” καθώς και την άποψή του ότι για την επίλυσή τους “υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο. Και αυτό είναι η πιστή εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Είχαμε αντίστοιχα προβλήματα με την Ιταλία. Είχαμε αντίστοιχα προβλήματα με την Αίγυπτο. Και υπογράψαμε
συμφωνίες οριοθέτησης και με τις δύο χώρες αφού όλοι κάναμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Επομένως δείχνουμε στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε μια επιθετική ρητορική ή σε αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο”.