Στην παραδοχή ότι από τον Έβρο έως τη Θεσσαλονίκη (δηλαδή σε μία απόσταση 300 χιλιομέτρων) δεν υπάρχει ούτε ένας Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών προχώρησε το Υπουργείο Μεταφορών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών της Ελληνικής Λύσης.
Σύμφωνα με όσα επικαλείται το Υπουργείο, στο συγκεκριμένο τμήμα, η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για έξι -6- Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ). Από τους έξι που είχαν προβλεφθεί, είχαν δημοπρατηθεί μόνον τρεις, στις θέσεις: Αρδάνιο (Έβρος), Σώστης (Ροδόπη) και Ωραιόκαστρο (Θεσσαλονίκη). Ωστόσο ούτε ένας από αυτούς κατασκευάστηκε ποτέ καθώς οι ανάδοχοι δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, επικαλούμενοι οικονομική δυσπραγία, αλλά και την εν γένει οικονομική κρίση της Ελλάδας.
Στο ίδιο τμήμα λειτουργούν όμως έξι Χώροι Στάθμευσης και Αναψυχής (ΧΣΑ) στις θέσεις: Ανάληψη, Βαγιοχώρι, Μουσθένη Αμαξάδες, Αμάραντα και Δωρικό.
Ποια η διαφορά μεταξύ ΣΕΑ και ΧΣΑ;
Τόσο οι ΣΕΑ, όσο και οι ΧΣΑ δίνουν την δυνατότητα στους οδηγούς της εγνατίας οδού να σταθμεύσουν για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όμως έχουν μεταξύ τους μία σημαντική διαφορά: στους μεν ΧΣΑ, πέρα από τη στάθμευση παρέχονται ελάχιστες άλλες δυνατότητες στους αυτοκινητιστές, όπως είναι η χρήση τουαλέτας ή βρύσης. Στους ΣΕΑ όμως προβλέπεται η λειτουργία εστιατορίου ή κάποιου καταστήματος εστίασης γενικά και κυρίως η λειτουργία πρατηρίου βενζίνης. Έτσι, οι οδηγοί δεν χρειάζεται να εξέρχονται της εγνατίας οδού προκειμένου για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων τους – γεγονός που προσθέτει έξτρα χρόνο στη διαδρομή, αλλά πλέον και έξτρα κόστος, αφού σε πολλές εξόδους της εγνατίας οδού λειτουργούν πλευρικά διόδια.
Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι ο Ίασμος του νομού Ροδόπης, εκεί όπου σε λίγο καιρό θα αρχίσει η λειτουργία των πλευρικών διοδίων, οπότε οι οδηγοί που θα επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το βενζινάδικο στην είσοδο της κωμόπολης, θα πρέπει να πληρώνουν ακόμα δύο εισιτήρια διοδίων – όσα χρειάζονται δηλαδή για να εξέλθουν της εγνατίας και να επανεισέλθουν σε αυτήν για να συνεχίσουν την πορεία τους.