Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι προσπάθησε να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της

Η φρεγάτα Oruç Reis προειδοποίησε ένα ελληνικό σκάφος που επιχείρησε να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο να μείνει μακριά.

Η φρεγάτα είπε στο πλήρωμα του ελληνικού σκάφους Nautical Geo ότι θα παρέμβει σε περίπτωση παραβίασης.

Η Τουρκία εξέδωσε ένα τηλεγράφημα ναυσιπλοΐας (Navtex) απορρίπτοντας ένα που εξέδωσε η Ελλάδα για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσαν πηγές του υπουργείου Άμυνας τη Δευτέρα.

Πηγές του υπουργείου απέρριψαν επίσης δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης που υποστήριζαν ότι τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν τις εργασίες ερευνητικών σκαφών για τη χαρτογράφηση του προτεινόμενου αγωγού “EastMed”.

Σημείωσαν ότι ορισμένα από τα σκάφη εισήλθαν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα χωρίς να ενημερώσουν τις αρχές.

Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει απορρίψει τις διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης για τα θαλάσσια σύνορα, τονίζοντας ότι οι υπερβολικές αυτές διεκδικήσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Οι Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία έχει επίσης επικρίνει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας το μπλοκ να υιοθετήσει μια δίκαιη στάση όσον αφορά τη διαφορά και να σταματήσει να ευνοεί την Ελλάδα με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της ΕΕ.

(αναδημοσίευση από Daily Sabah)