Search
Close this search box.
Τουρκία: Η Ελλάδα αγόρασε τα αεροσκάφη Rafale για να μας επιτεθεί!

Την άποψη ότι η προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα δεν έγινε για αμυντικούς σκοπούς, αλλά για επιθετικούς, διακινεί η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah. Σε σχετικό άρθρο της, η εφημερίδα κατηγορεί την Ελλάδα ότι “χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια ως πρόσχημα τις εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού της προϋπολογισμού και της βοήθειας που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για εξοπλισμούς και αμυντικές δαπάνες

Η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη, στέλνοντας επιστολή ότι οι ενέργειες της Ελλάδας παραβιάζουν το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο.

Στην επιστολή που εστάλη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και υπογράφεται από τον εκπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου, αναφέρεται: “Θέλουμε να σημειώσετε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της από τις σχετικές συμφωνίες για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο”.

Λέγοντας ότι η Τουρκία επανειλημμένα έθεσε τις παραβιάσεις της Ελλάδας μέσω της διπλωματικής οδού, πρόσθεσε: “Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από τις συμφωνίες, δεν μπορεί να προβάλει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που εδράζονται σε αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών”.

Η επιστολή καλεί επίσης την Ελλάδα να αποκαταστήσει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των σχετικών νησιών στο πλαίσιο της συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Με την αγορά των γαλλικών αεροσκαφών, η Ελλάδα δαπανά σχεδόν το σύνολο του αμυντικού προϋπολογισμού των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια αυτή, αναφέρει το σχετικό άρθρο σε άλλο σημείο. Το αν αυτά αγοράστηκαν για αμυντικούς ή επιθετικούς σκοπούς παραμένει ένα ερώτημα. Ωστόσο, αν υπολογιστούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της Άγκυρας και της Αθήνας, οι ισχυρισμοί της Ελλάδας φαίνεται να απέχουν πολύ από τα μαθηματικά και την πραγματικότητα. Η Ελλάδα ξεκίνησε μια κούρσα εξοπλισμών εναντίον της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1990 και μετά. Η τεχνολογία των αεροσκαφών Rafale που αγόρασε πρόσφατα χρονολογείται επίσης από τη δεκαετία του 1990. Το αεροσκάφος είναι ένα πολεμικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το F-16.

Εκτιμάται ότι τα αεροσκάφη Rafale που πουλήθηκαν στην Αθήνα από τη Γαλλία για περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται εδώ και 15 χρόνια και έχουν καταναλώσει το ένα τρίτο του κύκλου ζωής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Ελλάδα αγόρασε αυτά τα ακριβά αεροπλάνα αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς.

Η τελευταία παραγγελία Rafale, η οποία αντανακλά την πρόσφατη πολιτική της Ελλάδας για αύξηση της έντασης έναντι της έκκλησης της Τουρκίας για ειρήνη και διάλογο και εποικοδομητικές πολιτικές, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας υπό αυτή την έννοια.

Η Ελλάδα αύξησε πρόσφατα τις αμυντικές της δαπάνες και μπήκε σε μια μεγάλη κούρσα εξοπλισμών. Η ελληνική οικονομία, η οποία επένδυσε ακόμη και την οικονομική βοήθεια που της δόθηκε από την ΕΕ για να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις σε υποδομές όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι μεταφορές και η ενέργεια, αντί για τον στρατό της, χρεοκόπησε το 2008 και έγινε ένα υπερχρεωμένο κράτος και ο ελληνικός λαός υπέφερε.

Η Αθήνα, η οποία διαθέτει το 2,3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της για την προμήθεια οπλικών συστημάτων, αύξησε επίσης τη διάρκεια της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας από εννέα σε 12 μήνες.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, η Άγκυρα θεωρεί ότι η Ελλάδα προσπαθεί να ξεκινήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών απέναντι στην Τουρκία. Αντί να κυνηγάει μαξιμαλιστικά όνειρα που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει το διάλογο με την Τουρκία για μια δίκαιη λύση στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Το μήνυμα της Άγκυρας προς την Αθήνα από τους διπλωματικούς κύκλους και τους κύκλους ασφαλείας είναι ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας μπορούν να δημιουργηθούν όχι μέσα από μια κούρσα εξοπλισμών με τους γείτονες, αλλά μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Με πληροφορίες από Daily Sabah