Με Θρακιώτικη πόρπη εμφανίστηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη
Είναι πλέον γνωστό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 η Πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη εμφανίζεται δημόσια φορώντας κομμάτια από ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές διότι κατά την εκτίμησή της με αυτόν τον τρόπο διαφημίζει την ελληνική παράδοση και κυρίως τη χειροτεχνία στην οποία αυτή βασίζεται.
Στην πιο πρόσφατη εμφάνισή της, η κα Δασκαλάκη επέλεξε να συμπληρώσει το look της με την χαρακτηριστική πόρπη της Θρακιώτικης φορεσιάς.
Ξεναγώντας την σύζυγο του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ, στο Μουσείο Μπενάκη και την έκθεση “1821 Πριν και Μετά”, η κα Δασκαλάκη φόρεσε πάνω από τα ρούχα της ένα γιαννιώτικο πιρπιρί, πάνω στο οποίο είχε στερεωμένη μία θρακιώτικη πόρπη.
Την ξενάγηση της Μπριζίτ Μακρόν (στην οποία συμμετείχε και η Μαρέβα Γκαμπρόβσκι Μητσοτάκη) ανέλαβε ο επιστημονικός διευθυντής του Mουσείου Γιώργης Μαγγίνης, παρουσία της Προέδρου της Διοικητικής Επιτροπής του Mουσείου, Ειρήνης Γερουλάνου.
Η θρακιώτικη πόρπη αποτελεί εμβληματικό κόσμημα στη γυναικεία φορεσιά των περισσότερων ενδυματολογικών ομάδων της περιοχής.  Στη ντοπιολαλιά ονομάζεται συνήθως “κορώνα” ενώ αποτελεί την απόληξη μίας σπονδυλωτής ζώνης που αποτελείται από μεταλλικές ψηφίδες περασμένες υφασμάτινη λωρίδα. Η συγκεκριμένη ζώνη συνολικά αποκαλείται “ασημοζούναρο” επειδή οι ψηφίδες ήταν επαργυρωμένες. Η κορώνα βασίζεται σε συγκεκριμένο μοτίβο, είναι κατασκευασμένη από μέταλλο ενώ υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις από σχέδιο σε σχέδιο, αλλά χωρίς να αλλάζει το βασικό μοτίβο. Ο χρωματισμός της γινόταν με σμάλτο σε διάφορα χρώματα.