Χωρίς ειδήσεις για τον Έβρο η συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Κενή περιεχομένου και μάλλον αντιφατική ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην μοναδική ερώτηση που δέχτηκε από Εβρίτισσα δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του στην 85η ΔΕΘ. Η Κυριακή Μπασκάκη από την ALFA Τηλεόραση Βορείου Ελλάδος που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, έθεσε το προσφυγικό ζήτημα και τις καθυστερήσεις στην ανακοίνωση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης. Όμως, κανένα από τα δύο σκέλη της ερώτησης δεν απαντήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ο κος Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει καμία ένδειξη “ότι επίκειται κάποιο μαζικό κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν τις προσεχείς εβδομάδες, τους προσεχείς μήνες”, ωστόσο είπε και ότι “αγωνιζόμαστε αυτό να το αποτρέψουμε πολύ πριν φτάσει στα ελληνικά σύνορα”.

Όσο για τη Διακομματική Επιτροπή της Θράκης, η οποία έχει βγει εντελώς εκτός χρονοδιαγράμματος -και λόγω των περιορισμών της πανδημίας- ο κος Μητσοτάκης έχει “ζητήσει από τη Διακομματική Επιτροπή (σ.σ. για την Ανάπτυξη της Θράκης) να ολοκληρώσει -και έχει ήδη γίνει ήδη πολύ σημαντική δουλειά- το πόρισμα για τη Θράκη, το οποίο πιστεύω ότι θα απαντήσει σε πολλά από τα μεγάλα ερωτήματα τα οποία απασχολούνε σήμερα, όχι μόνο τους Εβρίτες, αλλά τους Θρακιώτες συνολικά”, αλλά δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια επί αυτού.

Δήλωσε πάντως ότι και ίδιος αναμένει αυτό το πόρισμα “με πολύ ενδιαφέρον”.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι “πολλές από τις σημαντικές επενδύσεις οι οποίες γίνονται στη χώρα αφορούνε της Θράκη, αφορούν ειδικά τον Έβρο. Η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης είναι μια πραγματικότητα – γεωπολιτική, ενεργειακή, επιχειρηματική, η ιδιωτικοποίηση των υπόλοιπων λιμανιών της βόρειας Ελλάδας προχωράει με ταχύτητα, η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας, θα μας επιτρέψει να γίνουνε παρεμβάσεις στην Εγνατία που δεν έχουνε γίνει εδώ και πολλά χρόνια και να γίνει ο αυτοκινητόδρομος αυτός, ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με ζωή για πολλές δεκαετίες ακόμα. Έχουμε πολλά σχέδια για το πώς θα σπάσουμε την απομόνωση του βορείου Έβρου και προφανώς πολλά σχέδια για το πώς θα ενισχύσουμε την παραγωγική δυναμικότητα της περιοχής με επενδύσεις από τον πρωτογενή τομέα στην μεταποίηση και βέβαια το Δημοκριτείο Πανεπιστήμιο ως ένας φάρος καινοτομίας και γνώσης έχει κι αυτό πολύ φιλόδοξα σχέδια για την ευρύτερη περιοχή”.

Για την ιστορία όμως, να πούμε ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ειδικά φέτος, υποδέχτηκε 893 φοιτητές/τριες λιγότερους/ες σε σχέση με πέρυσι…