Το “μπαλάκι” στους Δήμους για την δημιουργία Γηροκομείου στον βόρειο Έβρο

Η μη ύπαρξη οργανωμένης δομής φροντίδας ηλικιωμένων (γηροκομείου) στον βόρειο Έβρο είναι εδώ και χρόνια διαπιστωμένη, ενώ πλέον η ανάγκη για δημιουργία τείνει να γίνει επιτακτική.

Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε το κόμμα “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου, το οποίο υπέβαλε σχετική ερώτηση στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η απάντηση που δόθηκε λέει εν πολλοίς ότι η ευθύνη για τη δημιουργία και λειτουργία μίας τέτοιας δομής βαρύνει τους Δήμους (εφόσον δεν πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία).

“Οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) που λειτουργούν ανά τη χώρα αποτελούννπρονοιακά δομές, που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα (αυτοεξυπηρετούμενα ή μη).
Οι ΜΦΗ ιδρύονται και λειτουργούν από ιδιώτες (κερδοσκοπικού χαρακτήρα), από φιλανθρωπικά σωματεία και κοινωφελή ιδρύματα, από την εκκλησία ως ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και από τους Δήμους ως δημοτικά νομικά πρόσωπα.
Συγκεκριμένα στις αρμοδιότητες των Δήμων ειδικά στον τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, όπως αυτές προσδιορίζονται στην παρ.1ε του άρθρου 75 του ν.3463/2006 “Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων” (Α ́ 114), όπως ισχύει, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η εφαρμογή πολιτικών ή η συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στη μέριμνα, υποστήριξη και φροντίδα της βρεφικής, παιδικής αλλά και της τρίτης ηλικίας με την ίδρυση και λειτουργία βροφονηπιακών και παιδικών σταθμών, κέντρων ανοιχτής περίθαλψης και ημερήσιας φροντίδας, ψυχαγωγίας, αναψυχής, Γηροκομείων κλπ.
Οι παραπάνω αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων είναι και η ίδρυση και λειτουργία ΜΦΗ, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 239 και 254 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 103 του ν.3852/2010-Πρόγραμμα Καλλικράτης (Α ́ 87), μπορούν να ασκούνται είτε από δημοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, είτε από κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων τα οποία συστήνονται με απόφαση των οικείων δημοτικών συμβουλίων με γνώμονα τις ανάγκες και την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων.
Ο Συντονιστής της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώνει την νομιμότητα της σχετικής απόφασης του οικείου δημοτικού συμβουλίου και εκδίδει την πράξη σύστασης του νομικού προσώπου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατά συνέπεια, η ίδρυση και λειτουργία ΜΦΗ ανάγεται στην αρμοδιότητα των δημοτικών συμβουλίων των οικείων Δήμων”, αναφέρει η απάντηση την οποία υπογράφει η κα Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σημειώνεται ότι στον Έβρο λειτουργούν δύο Γηροκομεία, που αμφότερα βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη και υπό την ευθύνη της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.