Η Τουρκία κατηγορεί και πάλι την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο

Για άλλη μία φορά, ο τουρκικός τύπος “χρεώνει” στην Ελλάδα παράνομες επαναπροωθήσεις βαρκών με πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο πέλαγος. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εφημερίδα Daily Sabah, οι τουρκικές αρχές τις τελευταίες ημέρες διέσωσαν 97 άτομα, που επαναπροωθήθηκαν από την Ελλάδα σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις και περιοχές.

Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό δημοσίευμα, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 18 άτομα στη θαλάσσια περιοχή της Μαρμαρίδας, στην δεύτερη περίπτωση εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 53 άτομα στη θαλάσσια περιοχή του Κουσάντασι και στην τρίτη περίπτωση διασώθηκαν 26 άτομα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αϊδινίου.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει κάνει εκατοντάδες παράνομες επαναπροωθήσεις και παρά τις εγκλήσεις από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, η παράνομη αυτή πρακτική συνεχίζεται. Η Τουρκία κατηγορεί επίσης και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή δεν τιμωρεί αυστηρά την Ελλάδα για την εφαρμογή της πρακτικής των επαναπροωθήσεων.

Μηταράκης: Δεν γίνονται επανπροωθήσεις 

Η ελληνική πλευρά αρνείται τις κατηγορίες σθεναρά και τις αποδίδει στην τουρκική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας. Ο ίδιος ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τοποθετούμενος για το θέμα έχει πει ότι αφενός ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει ανάλογες πρακτικές, ενώ κάθε φορά που σχολιάζει επί του θέματος χρησιμοποεί τον όρο “δήθεν επαναπροωθήσεις”.