Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί Αφγανούς πρόσφυγες σύμφωνα με τον Guardian

Μέσω της βρετανικής εφημερίδας Guardian έγιναν γνωστές οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το αφγανικό ζήτημα – τουλάχιστον ως προς το κομμάτι που αφορά την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, που αυτό δύναται να προκαλέσει.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα στην ηλεκτρονική έκδοσή της, η Ελλάδα δεν θα δεχτεί Αφγανούς καθώς χαρακτηρίζονται από τον Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη ως “παράνομοι μετανάστες”.

Σε κάθε περίπτωση, η ακριβής μετάφραση του ρεπορτάζ του Guardian, είναι αυτή:

Η Ελλάδα δήλωσε ότι ολοκλήρωσε ένα τείχος μήκους 40 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία και εγκατέστησε ένα σύστημα επιτήρησης για να αποτρέψει πιθανούς αιτούντες άσυλο από το να προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Η σαρωτική προέλαση των Ταλιμπάν την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε φόβους ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μεταναστευτική κρίση παρόμοια με εκείνη του 2015, με ανθρώπους που διαφεύγουν από διώξεις ή περαιτέρω συγκρούσεις.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι η χώρα έχει λάβει μέτρα για να σταματήσει την επανάληψη των σκηνών πριν από έξι χρόνια. Ένας φράκτης μήκους σχεδόν οκτώ μιλίων είχε ήδη τοποθετηθεί.

“Δεν μπορούμε να περιμένουμε, παθητικά, τις πιθανές επιπτώσεις”, δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. “Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα”.

Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη και θα γυρίσει πίσω τους ανθρώπους. “Η χώρα μας δεν θα αποτελέσει πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τους παράνομους Αφγανούς μετανάστες”, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης.

Το θέμα τέθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή σε συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Αφγανιστάν και το Ιράν – βασική οδός για τους Αφγανούς προς την Τουρκία – θα πρέπει να υποστηριχθούν, αλλιώς ένα νέο μεταναστευτικό κύμα είναι βέβαιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή πέρασαν από την Τουρκία στην ΕΕ το 2015 – μεταξύ άλλων με βάρκες  από το Αιγαίο Πέλαγος. Περίπου 60.000 παρέμειναν στην Ελλάδα, ενώ περισσότεροι ταξίδεψαν βόρεια σε άλλες χώρες.

Η Τουρκία συνήψε συμφωνία το 2016 για την αναχαίτιση της ροής των μεταναστών με αντάλλαγμα οικονομική στήριξη. Όσοι αφίχθησαν και δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου ή οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν, θα στέλνονταν πίσω στην Τουρκία.