Παναγιωτόπουλος – Χρυσοχοΐδης διαπίστωσαν ότι στα σύνορα του Έβρου όλα είναι καλά

Πλήρως ικανοποιημένοι από όσα διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι και άκουσαν ιδίοις ωσί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την επίσκεψή τους στον Έβρο και τη μεθοριακή του γραμμή.

Η επίσκεψη των υπουργών -τους οποίους συνόδευσαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ- έγινε εκτάκτως και υπό το άχθος των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών που δύναται να προκαλέσει (ή που έχει προκαλέσει ήδη) η πολιτική κρίση στο Αφγανιστάν.

“Εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων επιτήρησης και φύλαξης, και βέβαια οφείλω να δηλώσω ότι η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας”, είπε μεταξύ άλλων ο κος Παναγιωτόπουλος, ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του παραδέχτηκε ότι “χρειάζεται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, αλλά όλα αυτά υπάρχουν. Αποδείχθηκε ότι υπάρχουν, και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι το σχέδιο αυτό υλοποιείται και εξελίσσεται και ενόψει εξελίξεων έξω από τα σύνορα της χώρας, με ταχείς και εντατικότερους ρυθμούς”. 

Έτοιμος ο φράχτης σε μήκος 40 χιλιομέτρων 

Ο Υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ με τη σειρά του ξεκίνησε τη δήλωσή του λέγοντας ότι “η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς, ως ευρωπαϊκή χώρα, συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά αποφάσεων. Ωστόσο, ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις”. 

Ανακοίνωσε ακόμα ότι “ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων, σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας” καθώς και ότι “ολοκληρώθηκε επίσης το αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο σήμερα επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά, μαζί με τον κ. Παναγιωτόπουλο και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Επιπροσθέτως, τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων”. 

Κατά την άποψη του κου Χρυσοχοΐδη, σήμερα τα ελληνοτουρκικά σύνορα φυλάσσονται καλύτερα σε σχέση με πριν από 18 μήνες (κρίση των Καστανεών) ενώ είπε ακόμα ότι “αποφασίστηκε μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα τα οποία θα εξελιχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποτρεπτική δυνατότητα”.