Η Τουρκία απελαύνει ή δεν δέχεται Έλληνες ποντιακής καταγωγής και το θέμα παίρνει ευρωπαϊκές διαστάσεις

Την ακατανόητη συμπεριφορά της Τουρκίας σε συγκεκριμένους ανθρώπους που είναι Έλληνες ποντιακής καταγωγής καταγγέλλει η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου με επιστολή που κοινοποιεί προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κ. Μπορέλ.

Στην επιστολή της, η κα Ασημακοπούλου περιγράφει περιστατικά κατά τα οποία Έλληνες ποντιακής καταγωγής είτε απελάθηκαν από την Τουρκία, είτε κρατήθηκαν και εν συνεχεία απελάθηκαν, είτε δεν τους επιτρέπεται καν η είσοδος στη χώρα. Ζητά μάλιστα την παρέμβαση του κου Μπορέλ, ώστε αυτά τα φαινόμενα να εκλείψουν.

Ολόκληρη η επιστολή της με τις επίμαχες καταγγελίες:

Στις 13 Αυγούστου, 2021, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια, η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Γιώργου Βαρυθυμιάδη. Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας. Ο κ. Βαρυθυμιάδης είναι ιδιαίτερα δραστήριος σε ζητήματα αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας και έχει γνωστό σχετικό συγγραφικό έργο.

Στο «στόχαστρο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι βρίσκονται οι ποντιακής καταγωγής Έλληνες καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, που απελάθηκε από την Τουρκία.

Πληροφορίες της ιστοσελίδας pontosnews.gr αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν και την είσοδο ενός Πόντιου από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ταξίδευε οδικώς και αυτός με προορισμό την Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά. Σε αντίθεση με τον κ. Βαρυθυμιάδη, ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

Στις 14 Ιουλίου, 2021, η καθηγήτρια Μουσικολογίας, κ. Ροζαλία Ελευθεριάδου θεωρήθηκε -επίσης για αδιευκρίνιστο λόγο- persona non grata, έμεινε για 24 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει το ταξίδι της στον Πόντο.

Κρατούμενη μέχρι την απέλασή της έμεινε στο ίδιο αεροδρόμιο και η -επίσης ποντιακής καταγωγής- Δρ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Μαΐου 2021, μαζί με τον ανήλικο γιο της και λόγω του σαββατοκύριακου έμεινε για 48 ώρες σε περιορισμό, μέχρι την απέλασή της.

Τα ονόματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Προέδρου των «Μωμόγερων», κ. Κώστα Αλεξανδρίδη, του δρομέα, κ. Γιώργου Ζαχαριάδη και του συγγραφέα, κ. Μιχάλη Καϊκουνίδη, που επίσης δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία. Ο πρώτος απελάθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και οι δύο τελευταίοι τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω ενέργειες ουδόλως συνάδουν με την υποψηφιότητα της Τουρκίας ως υπό ένταξη Χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ούτε με τη στρατηγική της «θετικής ατζέντας» απέναντι στην Τουρκία. Η απέλαση του κ. Βαρυθυμιάδη, δημιουργεί επίσης εύλογα ερωτήματα σχετικά με την προστασία του δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία μετακίνησης.

Με αφορμή το τελευταίο αυτό συμβάν, υπενθυμίζουμε την αναγκαιότητα αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που έγινε κυρίως μεταξύ 1914-1919, την ίδια χρονική περίοδο με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία αναγνωρίστηκε στην 100η επέτειό της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 2015.

Υπενθυμίζω ότι στις 19 Μαΐου 2021, με αφορμή της 102η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με επιστολή της ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. David Sassoli, έχουμε επισημάνει ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί χρέος και καθήκον προς την Ευρωπαϊκή ιστορία και καλούμε για σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το συντομότερο δυνατόν.

Η απέλαση του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, κ. Γιώργου Βαρυθυμιάδη τονώνει την απόφασή μας να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των αδελφών μας Ποντίων.

Αξιότιμε κ. Μπορέλ, ήρθε η ώρα να πάψετε να αδρανείτε σε σχέση με τις καταχρηστικές και ανυπόστατες κρατήσεις και απελάσεις Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής από τις Τουρκικές αρχές, και να συνδράμετε με το θεσμικό σας ρόλο στον δίκαιο αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τιμή,

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Ευρωβουλευτής ΕΛΚ-Ελλάδα

Αντιπρόεδρος Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ