Η μέδουσα “τηγανητό αυγό” δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο

Ολοένα και συχνότερα εμφανίζονται πλέον στις παραλίες τις Αλεξανδρούπολης μέδουσες που μοιάζουν με “τηγανητό αυγό” και όντως φέρουν και αυτή την ονομασία. Οι συγκεκριμένες μέδουσες, που επιστημονικά ονομάζονται Cotylorhiza tuberculata είναι παντελώς ακίνδυνες για τον άνθρωπο.

Η μέδουσα – τηγανητό αυγό δεν έχει δηλητηριώδη πλοκάμια, που σημαίνει ότι ακόμη και να έρθει σε επαφή με άνθρωπο δεν θα του προκαλέσει κάποια ζημιά. Το συγκεκριμένο είδος είναι πολύ κοινό στη Μεσόγειο θάλασσα, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας λέγεται και “σαλούφα”.

Αυτό που χαρακτηρίζει τη μέδουσα – τηγανητό αυγό (πέρα από την όψη της) είναι το γεγονός ότι μπορεί να κολυμπάει αυτόνομα, την ώρα που τα περισσότερα είδη μεδουσών απλώς παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα.

Οι επιστήμονες προτρέπουν τους λουόμενους να μην φοβούνται τις συγκεκριμένες μέδουσες, αλλά κυρίως να μην τις βγάζουν από το νερό καθώς έτσι σκοτώνονται. Η αποστολή τους στη φύση πάντως είναι να καθαρίζουν τις θάλασσας από το περιττό πλαγκτόν (σ.σ. το πλαγκτόν της θάλασσας γίνεται επικίνδυνο όταν πολλαπλασιάζεται).

Ωστόσο, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι αποκλείεται να εμφανιστούν και στις ακτές της Αλεξανδρούπολης άλλου τύπου μέδουσες που ενδεχομένως να είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο αν και στην Ελλάδα δεν εντοπίζονται θανατηφόρα είδη. Αυτό που μπορεί να πάθει όμως κάποιος/α που θα έρθει σε επαφή με δηλητηριώδη μέδουσα είναι δερματική βλάβη που κατά περίπτωση μπορεί να είναι και εκτεταμένη.