Ποιος θα καθαρίζει τα νέα σχολικά κτίρια που θα λειτουργήσου φέτος στην Αλεξανδρούπολη;

Τέσσερα νέα σχολικά κτίρια θα λειτουργήσουν με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς εντός του αστικού ιστού του Δήμου Αλεξανδρούπολης και η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης θέτει το ερώτημα του πώς αυτά θα καθαριστούν για την έναρξη αλλά και γενικά ποιος/ποιοι/ποιες θα αναλάβουν την περιοδική καθαριότητα τους.

“Η κυβέρνηση μετά το νόμο-έκτρωμα που πέρασε κατακαλόκαιρο από τη Βουλή έκανε, αρχές Αυγούστου, ακόμα ένα χειρότερο βήμα στην ελαστικοποίηση και χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα: αύξησε το ποσοστό της μερικής απασχόλησης δίνοντας τη «δυνατότητα» 2ωρης εργασίας πέρα από την 3ωρη που ίσχυε μέχρι πέρσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στην ίδια ανακοίνωση και θίγοντας το θέμα των σχολικών καθαριστριών/στών η παράταξη δηλώνει ότι “οι εργαζόμενοι αυτοί χρόνια τώρα βρίσκονται στην ομηρία των ελαστικών σχέσεων που αξιοποιούν κυβερνήσεις και αιρετές διοικήσεις. Με μερεμέτια, υποσχέσεις και μείωση των απαιτήσεων θα γίνεται ένα βήμα μπρος και δέκα πίσω στο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά”.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ειδικότερα “από τις 75 καθαρίστριες οι 7-8 είναι μετανάστριες και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να εργαστούν λόγω ιθαγένειας (ο γραπτός διαγωνισμός που οργανώθηκε για απόδοση ιθαγένειας είχε θέματα κατάλληλης δυσκολίας ώστε να επιτύχουν ελάχιστοι μετανάστες, πέρα των άλλων εμποδίων που θέτει ο νόμος). Φέτος θα λειτουργήσουν 4 νέα σχολικά κτήρια με μεγαλύτερη έκταση που απαιτούν καθαριότητα και εξαρχής πριν τη μετακόμιση του εξοπλισμού και τη μεταφορά μαθητών, εκπαιδευτικών. Επιπλέον πέρσι υπήρχαν καθαρίστριες που μοιράζονταν σε 2-3 σχολεία παρά τις πρόσθετες απαιτήσεις λόγω πανδημίας, που υπάρχουν και φέτος” υποστηρίζει η παράταξη, που εκτιμά ότι “η επαρκής καθαριότητα των σχολείων απαιτεί αύξηση του προσωπικού και άμεση μονιμοποίησή τους σε όλα τα σχολεία με πλήρες ωράριο”.