Μηταράκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί κι άλλη μεταναστευτική κρίση

Πολύ μεγάλο προβληματισμό στη Δύση προκαλεί η αυξανόμενη ένταση στο Αφγανιστάν, εκεί όπου οι Ταλιμπάν επελαύνουν και πλέον βρίσκονται σχεδόν έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, την Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν κινούνται εναντίον της κυβέρνησης της χώρας και ήδη έχουν καταλάβει στρατηγικά σημεία, στα οποία ήταν αναρτημένες στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών εδώ και 20 χρόνια, αλλά τώρα έχουν αποχωρήσει.

Η κύρια συνέπεια της ολοένα αυξανόμενης έντασης στην ασιατική χώρα, προφανώς θα συντελέσει στη δημιουργία ενός μεγάλου μεταναστευτικού – προσφυγικού ρεύματος προς τη Δύση, όμως ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης εκτιμά ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί μία επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και πρέπει να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να διαφύγουν από την εντεινόμενη σύγκρουση στο Αφγανιστάν”, σύμφωνα με δηλώσεις του στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters. 

Στην ίδια δήλωσή του, ο κος Μηταράκης εκτιμά ότι “η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξη στην Τουρκία για να μετριάσει τις πιέσεις περισσότερων αφίξεων μεταναστών από το Αφγανιστάν” καθώς και ότι η Ευρώπη σίγουρα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί μία τόσο μεγάλη μεταναστευτική κρίση. 

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν μπορεί να δείξουν το δρόμο της προσφυγιάς σε έως και 3.000.000 ανθρώπους. Την ίδια ώρα, πολλές χώρες της Δύσης εκκενώνουν τις πρεσβείες στους στην Καμπούλ ακόμα και με την υποστήριξη στρατιωτικών δυνάμεων (σ.σ. προκειμένου οι διπλωμάτες να αποχωρήσουν με ασφάλεια).

Στιγμιότυπο από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν / Reuters

Παρά τα όσα συμβαίνουν πάντως, ο κος Μηταράκης πιστεύει ότι “οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται άσυλο, πρέπει να συνεχιστούν, παρά τις εντάσεις (εν. στις χώρες καταγωγής), καθώς ο τερματισμός αυτών των επιστροφών “θα έστελνε λάθος μήνυμα””. 

Παρά ταύτα και ενώ ο κος Μηταράκης συνυπέγραψε σχετική επιστολή μαζί με άλλους πέντε ομολόγους του από κράτη-μέλη της ΕΕ, η εξάδα “έσπασε” καθώς η Γερμανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι τελικά δεν θα κάνουν απελάσεις προς το παρόν.

Σε ό,τι αφορά την αφγανική κρίση καθαυτή, η Δύση προς το παρόν την παρακολουθεί, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εμμένει στην απόφασή του για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν καθώς η χώρα του έχει δαπανήσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στη συγκεκριμένη επιχείρηση και έχει χάσει πλήθος στρατιωτών και εξοπλισμού.