Η Greenpeace καταρρίπτει το μύθο της ανάγκης άμεσης αναδάσωσης στα καμένα της Ελλάδας

Η διεθνούς φήμης και δράσης περιβαλλοντική οργάνωση Greepeace με σχετική ανακοίνωσή της καταρρίπτει τον μύθο της ανάγκης για άμεση αναδάσωση των εκτάσεων που έχουν καεί (και) στην Ελλάδα από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Η Ελλάδα μέσα στο 2021 μετράει περίπου 900.000 στρέμματα καμένης γης – με τα μισά από αυτά να βρίσκονται στη βόρεια Εύβοια που δοκιμάστηκε σκληρότερα από κάθε άλλη περιοχή- και ειδικά τις τελευταίες ημέρες που εκδηλώθηκαν μεγάλες και μαζικές πυρκαγιές ξεκίνησε μία διαδικτυακή εκστρατεία προκειμένου οι κατεστραμμένες εκτάσεις να αναδασωθούν άμεσα ενώ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δύο από τις δημόσιες τοποθετήσεις του μίλησε για την αναδάσωση των καμένων.

“Όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες”, είχε πει σε δήλωσή του στις 07/08 ενώ στο διάγγελμά του στις 09/08 είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “εκεί (εν. στα καμένα) θα φυτέψουμε όχι μόνο πολλά, αλλά και τα σωστά δέντρα, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνογνωσία. Ώστε, και με τη βοήθεια της φύσης, τα δάση μας να ξαναγεννηθούν και η ζωή και η οικονομία να επιστρέψουν στους τόπους που πλήγωσαν οι φλόγες”.

Γιατί δεν είναι απαραίτητη η άμεση αναδάσωση; 

Παρ’ όλα αυτά, η περιβαλλοντική οργάνωση εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι “παρόλη τη λαχτάρα μας να βοηθήσουμε, η τεχνητή αναδάσωση μπορεί να είναι από ανώφελη έως και επικίνδυνη για την ανάκαμψη του δάσους. Το δάσος είναι ένα πολύ πιο πλούσιο και περίπλοκο οικοσύστημα από απλώς το σύνολο των δέντρων του. Είναι τα αγριολούλουδα, οι θάμνοι, το χώμα και οι μικροοργανισμοί του, τα ζώα, τα πουλιά. Αν μπούμε στο δάσος και αρχίσουμε να φυτεύουμε χωρίς να ξέρουμε, πατώντας σε λάθος σημεία την ώρα που η φύση προσπαθεί να αναγεννηθεί, μπορεί να προκαλέσουμε σημαντική βλάβη. Το ίδιο ισχύει αν φυτέψουμε δενδρύλλια τα οποία ίσως έχουν αρρώστιες, ή δεν είναι κατάλληλα για την εκάστοτε περιοχή ή δεν υπάρχει τρόπος να βρουν νερό και προστασία. Άρα, δεν παίρνουμε μέρος σε καμία τέτοια βιαστική κίνηση!

Επιπλέον, εξηγεί ότι “συχνά, το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι απλώς να αφήσουμε το δάσος στην ησυχία του να ανακάμψει από μόνο του με φυσικό τρόπο, αρκεί βέβαια να μην δεχτεί άλλα πλήγματα από ανθρώπινες δραστηριότητες. Σε κάθε περίπτωση, η προστασία των καμένων εκτάσεων και οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να εξεταστούν με διαφάνεια από ειδικούς και να γίνουν κατά περίπτωση, μόνο αν και εφόσον συστήσουν εκείνοι

[Δείτε όλη την ανακοίνωση, εδώ]