Η ΕΡΤ3 θα μεταδώσει Live την Λειτουργία του 15Αυγουστου από την Παναγία Σουμελά του Πόντου

Μία μοναδική ευκαιρία θα έχουν οι τηλεθεατές/τριες της ΕΡΤ3 και της  ΕΡΤ World την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021 για να παρακολουθήσουν σε ζωντανή σύνδεση την πατριαρχική θεία λειτουργία που θα τελεστεί επ’ αφορμής της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου.

Την λειτουργία θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος φέτος εορτάζει και μία σημαντική προσωπική επέτειο καθώς συμπληρώσει 60 χρόνια ιερωσύνης.

“Ήταν Κυριακή 13 Αυγούστου 1961 όταν ο νεαρός τότε, μόλις 21 ετών Δημήτριος, (γεννήθηκε 29 Φεβρουαρίου 1940), το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του Χρήστου και της Μερόπης Αρχοντώνη ελάμβανε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης αυτόν του διακόνου, στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην γενέτειρά του την Ίμβρο από τα χέρια του μέντορά του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, μετέπειτα Ηλιουπόλεως και Θείρων και μετά Γέροντα Χαλκηδόνος Μελίτωνος. Κατά την χειροτονία ονομάστηκε Βαρθολομαίος προς τιμή και ανάμνηση του Ιμβρίου Βαρθολομαίου του Κουτλουμουσιανού, ο οποίος υπήρξε σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα, διορθωτής και εκδότης των Μηναίων και άλλων λειτουργικών βιβλίων. Από τότε ξεκινάει η θυσιαστική διακονία προς την Ορθοδοξία και την πονεμένη Ρωμιοσύνη του σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου .Αναμνηστική φωτογραφία, από το προσωπικό Αρχείο του Παναγιωτάτου, από την εις Διάκονο χειροτονία του από τον Μητροπολίτη Ιμβρου Μελίτωνα” όπως αναφέρει σχετική ανάρτηση στα ΜΚΔ του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πρώτη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά μετά το 2015

Η ιστορική Μονή του Πόντου παρέμεινε κλειστή από το 2015 έως και το 2020 καθώς σε αυτήν εκτελέστηκαν από το τουρκικό κράτος εργασίες αναστήλωσης και διάφορες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Κατά τη διάρκεια των αναστηλωτικών έργων αποκαταστάθηκαν 12 κτήρια και απομακρύνθηκαν περίπου 1.100 τόνοι επικίνδυνων βράχων σε μια επιφάνεια 17.000 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, τοποθετήθηκαν ατσάλινα σύρματα στην πλαγιά και υπήρξαν παρεμβάσεις στο μονοπάτι που οδηγεί στη μονή.

Στις 25 Μαΐου 2019 το μνημείο άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή, στις 28 Ιουλίου 2020 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας έκοψε την… κορδέλα στο 65% του έργου και τον χειμώνα έκλεισε εκ νέου για επιπλέον αναστηλώσεις παλαιών κατασκευών, αποκατάσταση και τεκμηρίωση στον κυρίως ναό, και στερέωση επιπλέον βράχων από τους περίπου 30 βιομηχανικούς ορειβάτες.