Ετοιμάζεται στην Αλεξανδρούπολη το Μουσείο των ΑΧΕΠΑ

Θέμα χρόνου, είναι όπως όλα δείχνουν η ολοκλήρωση και η λειτουργία στην Αλεξανδρούπολη του Μουσείου που θα είναι αφιερωμένο στην ιστορική διαδρομή των ΑΧΕΠΑ. Όπως είναι γνωστό το Μουσείο θα στεγαστεί στο κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ στην οδό Ιωακείμ Καβύρη.

Την είδηση για την πρόοδο των εργασιών έδωσε μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της Πρεσβείας στο Facebook, η Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα (με έδρα της Θεσσαλονίκη), Ελίζαμπεθ Λη.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στην Αλεξανδρούπολη, η κα Λη δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “ανυπομονεί να δει τα τεκμήρια της σημαντικής συνεισφορά του Οργανισμού (εν. ΑΧΕΠΑ) στην Ελλάδα από το 1920, που θα εκτεθούν στο Μουσείο (της οργάνωσης) στην Αλεξανδρούπολη”.

Η κα Λη είχε έναν κύκλο επαφών στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς όμως να παρίστανται ΜΜΕ. Αποτελέσματα και ντοκουμέντα των συναντήσεων έδωσε η ίδια μέσα από τα Social Media της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. από όπου και η κεντρική φωτό που εικονίζει την κα Λη με τον πρόεδρο των ΑΧΕΠΑ Αλεξανδρούπολης Γιάννη Βαβία).

Tι είναι η ΑΧΕΠΑ

Η ΑΧΕΠΑ (AHEPA: American Hellenic Educational and Progressive Association) είναι μια ομογενειακή (των ΗΠΑ) οργάνωση αφοσιωμένη στο να προάγει ελληνικά θέματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Με διαχρονικά περισσότερα από 250.000 μέλη, μεταξύ αυτών και τρεις πρώην προέδρους των ΗΠΑ (Ρούζβελτ, Τρούμαν, Φορντ), έχει συνεισφέρει με πολυάριθμες δωρεές στη χρηματοδότηση ιατρικών και άλλων ερευνών στις Η.Π.Α. και την Ελλάδα (π.χ. Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ), καθώς και σε προγράμματα μαθητικών υποτροφιών.

Ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα της Τζόρτζια με σκοπό τον αγώνα για την ενσωμάτωση των Ελλήνων στην αμερικανική κοινωνία και τα πολιτικά τους δικαιώματα, καθώς και κατά των διακρίσεων, τον φανατισμό και του μίσους της Κου-Κλουξ-Κλαν.

Το 1931, δύο χρόνια πριν γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Franklin D. Roosevelt έγινε μέλος της οργάνωσης μετά από πρόσκληση του φίλου του, Ulius L. Amoss, πρώην ηγέτη της Ελληνικής Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (X.A.N.).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο site της οργάνωσης για το τμήμα της που αφορά την Ελλάδα “η αποστολή της Οικογένειας των ΑΧΕΠΑ είναι να προωθεί τον Ελληνισμό, την Εκπαίδευση, τη Φιλανθρωπία, την αστική Ευθύνη, την Οικογένεια και την Ατομική Εξέλιξη”.