Ο Τζέφρι Πάιατ έπλεξε ακόμα ένα εγκώμιο στην Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ δεν χάνει ευκαιρία να επαινεί την Αλεξανδρούπολη και ειδικά το λιμάνι της, το οποίο αποτελεί πεδίο εφαρμογής μέρους της προσφάτως ενισχυθείσας ΕλληνοΑμερικανικής Αμυντικής Συμμαχίας.

Αυτή τη φορά, ο Αμερικανός διπλωμάτης αξιοποίησε το βήμα του Συνεδρίου των AHEPA στην Ελλάδα, που έγινε στο τέλος Ιουλίου στην Αθήνα και παρακολούθησε και ο ίδιος παρακολούθησε ένα event στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Αφού εξήρε το έργο της φιλανθρωπικής οργάνωσης που γεννήθηκε πριν από 99 χρόνια από τα σπλάχνα της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ και σήμερα δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, ο κος Πάιατ αναφέρθηκε στην επέτειο που σημαίνει το 2021 για την Ελλάδα, αφού φέτος συμπληρώνονται δύο αιώνες από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Σημείωσε ότι η χώρα του έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές όπως οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι και η αντιμετώπιση των συνεπειών τους, ενώ τόνισε ότι σήμερα πλέον η ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε άριστο σημείο μετά και την βελτίωση της Αμυντικής Συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αλεξανδρούπολη, ο ρόλος της και ο θαυμασμός του διπλωμάτη

Ο Τζέφρι Πάιατ άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τη συμβολή του στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις υπενθυμίζοντας κατ’ αρχήν ότι “ως αποτέλεσμα της ΕλληνοΑμερικανικής Αμυντικής Συμμαχίας (MDCA) υπάρχει μία πολύ μεγάλη ανάπτυξη στην στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που απέκτησε μεγαλύτερη αξία από όταν ο αμερικανικός στρατός της Ευρώπης και το EUCOM συνέβαλαν στην καθέλκυση του ναυαγίου της βυθοκόρου “Όλγα” από τον πυθμένα του λιμανιού, ώστε αυτό να μπορεί να εξυπηρετεί μεγαλύτερα πλοία”.

Εν συνεχεία, σημείωσε ότι “σήμερα το γεωστρατηγικώς χωροθετημένο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μετατραπεί σε ένα εξαιρετικής σημασίας κόμβο μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευματοκιβωτίων χρησιμοποιώντας τόσο το σιδηροδρομικό όσο και το οδικό δίκτυο για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και υλικού σε περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας” και υπενθύμισε ότι μόνον για το μήνα Ιούλιο η Αλεξανδρούπολη δέχτηκε τρία μεγάλα στρατιωτικά φορτία που έφτασαν με τρία διαφορετικά πλοία που μετέφεραν πάνω από 750 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού. Αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται ταυτόχρονη φόρτωση και εκφόρτωση σε δύο εμπορικά πλοία και υποστηρίζεται η άφιξη και η αναχώρηση συστημάτων οπλισμού όπως M1 τανκς, Bradleys κα”. 

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στην οικονομική απολαβή που σημαίνει για τα ταμεία του λιμανιού όλη αυτή η δραστηριότητα στους κόλπους του.

Ο Τζέφρι Πάιατ ολοκλήρωσε την ομιλία του μεταφέροντας στους παρευρισκόμενους και τις παρευρισκόμενες τα φιλελληνικά αισθήματα του Προέδρου Μπάιντεν και την εκτίμησή του ότι “η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας εμβαθύνει τις σχέσεις των χωρών και ενισχύει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ)”.