Μία άνω τελεία έχει μπει πλέον στην ταλαιπωρία της οικογένειας Μπανταλίδη από την Αλεξανδρούπολη – την οικογένεια του άτυχου άνδρα του οποίου η σορός “ξεχάστηκε” εκτός ψυγείου στο Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα να αποσυντεθεί – καθώς κατάφεραν να κηδέψουν τον άνθρωπο τους.
Το συγκεκριμένο ατόπημα είχε ως αποτέλεσμα η σορός να μην παραδοθεί στους συγγενείς στον προκαθορισμένο χρόνο και επιπρόσθετα η κηδεία έγινε σε αεροστεγές φέρετρο και χωρίς φυσικά οι συγγενείς να μπορούν να έρθουν σε επαφή με το άψυχο σώμα του αγαπημένου τους ανθρώπου.
Υπενθυμίζεται ότι ο 56χρονος άνδρας εξέπνευσε το Σάββατο 31/07 εντός του ασθενοφόρου που τον μετέφερε στο Νοσοκομείο, όπου και είχε κρατηθεί η σορός με σκοπό να υποβληθεί σε νεκροψία-νεκροτομή. Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή όταν τελικά δεν έγινε η τοποθέτηση της σορού σε ψυκτικό θάλαμο του νεκροτομείου.
Από δω και στο εξής, βέβαια, για την οικογένεια του εκλιπόντος ξεκινά μία άλλη επίπονη διαδικασία καθώς έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη ώστε να εξακριβωθούν οι λόγοι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η σορός του 56χρονου δεν τοποθετήθηκε στο ψυγείο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις. Η οικογένεια έχει αποταθεί και στην Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης και αναμένεται η δρομολόγηση των εξελίξεων.
Εννέα θάλαμοι ψύξης λειτουργούν στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης
Την ίδια ώρα, το ρεπορτάζ του “R” αναφέρει ότι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης διαθέτει εννέα ψυκτικούς θαλάμους φύλαξης νεκρών, την ώρα βέβαια που διαθέτει πάνω από 300 κλίνες νοσηλείας ασθενών. Σημειώνεται ότι στον χώρο του Νεκροτομείου λειτουργούν και θάλαμοι και κοντέηνερ βαθιάς κατάψυξης νεκρών, οι οποίοι όμως δεν ενδείκνυνται για φύλαξη καθώς εκεί τοποθετούνται πτώματα αγνώστων στοιχείων για τα οποία απαιτείται μακροχρόνια φύλαξη έως ότου αποδοθούν στις οικογένειες τους, είτε οδηγηθούν σε ταφή κρατική μερίμνη. Σε αυτούς τους θαλάμους τα πτώματα καταψύχονται στους -20 βαθμούς Κελσίου και εξ αυτού του λόγου αντενδείκνυνται για απλή φύλαξη νεκρών οι οποίοι υποβάλλονται σε νεκροτομές εντός μερικών ωρών και αποδίδονται στους συγγενείς τους για την κηδεία.
Το ερώτημα που προκύπτει από το πρωτογενές ρεπορτάζ της “αστοχίας” με τη σορό του 56χρονου είναι φυσικά αν οι εννέα θάλαμοι ψύξης επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι θυγατέρες του θανόντος στην πρώτη επαφή τους με μέλη του προσωπικού του ΠΓΝΑ, κατά την οποία ρώτησαν γιατί έγινε αυτή η διαχείριση της σορού του πατέρα τους, η απάντηση που πήραν ήταν ότι οι θάλαμοι ήταν γεμάτοι καθώς και ότι είχαν μεταφερθεί εκεί και σοροί παράτυπων μεταναστών που “έτρεχαν ζουμιά”. Βάζοντας σε μία παρένθεση την είδηση μέσα στην είδηση που αφορά το μεταναστευτικό (σ.σ. δεν ξεχνούμε τις διατυπώσεις ότι από τον Έβρο “δεν περνάει κουνούπι”, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντιδιαστολή με την πραγματικότητα), το ερώτημα παραμένει και είναι εύλογο: επαρκούν οι εννέα θάλαμοι ή μήπως πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός τους; Και στην περίπτωση που όντως πρέπει να αυξηθούν, έχουν γίνει κάποιες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση;