Έβρος: Σήμερα και αύριο ψεκάζουν για τα κουνούπια, άσχετα που το αποτέλεσμα είναι μηδενικό

Ακόμη μία ανακοίνωση εξέδωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για να ενημερώσει τον κόσμο ότι σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή (5 & 6/08 αντίστοιχα) θα γίνουν αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.

Βέβαια, έως τώρα δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση που να αφορά την αποτελεσματικότητα αυτών των ψεκασμών που όπως όλοι οι κάτοικοι του Έβρου γνωρίζουν, είναι μηδενική. Ακόμη και τώρα, που έχουν περάσει τα 2/3 του καλοκαιριού τα αιμοδιψή έντομα συνεχίζουν ακάθεκτα το έργο τους: Κάθε μέρα από τις 20.30 το βράδι και για τουλάχιστον δύο ώρες είναι αδύνατον να καθίσει κανείς σε εξωτερικό χώρο, χωρίς να υποστεί ανηλεείς επιθέσεις από σμήνη κουνουπιών. Μια κάποια λύση για προστασία είναι η χρήση αντικουνουπικών σκευασμάτων, όμως και πάλι… στο έτος 2021 είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να πρέπει να “λουστεί” κάποιος με κουνουπέλαιο για να μπορέσει να απολαύσει έναν απογευματινό καφέ στο μπαλκόνι, την αυλή του ή σε κάποιο κατάστημα εστίασης (που δεν είναι και σίγουρο ότι θα τα καταφέρει).

Παρά ταύτα, η ανακοίνωση -που άνετα λογίζεται και ως “η άχρηστη πληροφορία της ημέρας- αναφέρε τα εξής:

Στα πλαίσια του  προγράμματος καταπολέμησης  κουνουπιών που διενεργεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σας ενημερώνουμε ότι θα διενεργηθεί αεροψεκασμός ακμαιοκτονίας υπέρμικρου όγκου (ULV), για την αντιμετώπιση ακμαίων  κουνουπιών  

Την ΠΕΜΠΤΗ 05/08/2021 και την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06-08-2021 στο φυσικό-αγροτικό περιβάλλον των περιοχών  του Δήμου ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ    της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. (Βόρειο τμήμα του Νομού)

Ώρα εκτέλεσης ψεκασμών:  Μετά τη δύση του ηλίου από 19:30 – 21:30

Προφυλάξεις: Παρακαλούμε να μην κυκλοφορούν στο ανωτέρω αγροτικό-φυσικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών, άνθρωποι και ζώα κατά την διάρκεια εφαρμογής του ψεκασμού.

Η εφαρμογή δεν θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής, ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.  

Για την διενέργεια των ψεκασμών ακολουθούνται οι οδηγίες που ορίζονται στα με αρ. πρωτ. Δ1α/Γ.Ποικ.13110/01-03-2021 (ΑΔΑ:Ω0Κ3465ΦΥΟ-Δ25) έγγραφο μετά και την έκδοση της Αρ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.19136 από 20-05-2021(ΑΔΑ ΩΘΕΥ465ΦΥΟ-ΣΗΨ) «κατ’ εξαίρεση άδειας χρήσης βιοκτόνων σκευασμάτων για ULV εφαρμογή από εδάφους και αέρος  για την αντιμετώπιση ακμαίων κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το έτος 2021» εγγράφου του Υπουργείου Υγείας.

Η εφαρμογή θα γίνει:

  • με ευθύνη του ανάδοχου φορέα που είναι η ASNF AEΡΟΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Ι.Κ.Ε.
  • με χρήση οχήματος που φέρει ειδικό και κατάλληλο εξοπλισμό.
  • με συνεχή επίβλεψη από αρμόδιους υπαλλήλους της Π.Ε Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Με εγκεκριμένα για το σκοπό σκευάσματα όπως προβλέπονται στην έγκριση με με το υπ αρ. πρωτ. 2609/75744/31-03-2021(ΑΔΑ:6ΧΖΠ4653ΠΓ-ΥΛΩ)έγγραφο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων΄΄Κατ’ εξαίρεση χρήση  βιοκτόνου σκευάσματος για ULV εφαρμογή από αέρος και από εδάφους για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών ΄΄ για το έτος 2021

Οι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν εφόσον οι καιρικές συνθήκες (άνεμος, βροχοπτώσεις κλπ) το επιτρέψουν, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών, καθώς και η αποτελεσματικότητα των εφαρμογών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στα τηλέφωνα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Π.Ε. ΕΒΡΟΥ

τηλ. 2551355303-2551355342

ΔΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

τηλ  2552081717