Στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης “άνοιξε” ένας νέος δρόμος στις επεμβάσεις καρδιάς

Μία πρωτοποριακή για τα εν Ελλάδι ιατρικά δεδομένα ιατρική μέθοδος εφαρμόστηκε με επιτυχία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής. Η μέθοδος λέγεται “διαδερμική αντικατάσταση σοβαρά στενωμένης συμπτωματικής αορτικής βαλβίδας” και είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται σε Νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας (πλην του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης).

Την επέμβαση έφεραν εις πέρας ο Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής και Καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Ν. Τζιακάς σε συνεργασία με τον Καθηγητή Καρδιολογίας ΔΠΘ Δημήτρη Στάκο και την υπόλοιπη ιατρική ομάδα της Κλινικής.

Γιατί είναι σημαντική η συγκεκριμένη μέθοδος;

Αναφορικά με “διαδερμική αντικατάσταση σοβαρά στενωμένης συμπτωματικής αορτικής βαλβίδας” πρόκειται για την περισσότερο απαιτητική ιατρική πράξη στον Τομέα της επεμβατικής Καρδιολογίας, η οποία όμως ταυτόχρονα αποσοβεί σημαντικούς κινδύνους για τους ασθενείς. Η στένωση αορτής – όλοι καταλαβαίνουμε ότι- είναι μία σοβαρή καρδιακή βλάβη που χρήζει αποκατάστασης σε όποιον/α συμβαίνει προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του/της.

Η διάνοιξη της στενωμένης αορτής όμως είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό και πολύωρο χειρουργείο, που εξαιτίας της φύσης του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον/την ασθενή ή να είναι επισφαλές για ανθρώπους που για άλλους λόγους δεν είναι εύκολο να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Η “διαδερμική αντικατάσταση σοβαρά στενωμένης συμπτωματικής αορτικής βαλβίδας” είναι η απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα, καθώς φέρνει τα ίδια αποτελέσματα με το “κλασικό” χειρουργείο, όμως βρίσκει πεδίο εφαρμογής ακόμη και σε ασθενείς που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να ξαπλώσουν σε χειρουργικό τραπέζι.

Όλοι αυτοί οι λόγοι είναι που καθιστούν σημαντικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται πλέον και στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και εκ μέρους του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής εκφράζονται μία σειρά ευχαριστιών σε συγκριμένους ανθρώπους σύμφωνα με την ανακοίνωση που μοιράστηκε στα ΜΚΔ ο καρδιολόγος Γιώργος Χαλικιάς: “Θα θέλαμε με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε την Προϊσταμένη της Αιμοδυναμικής Μονάδος Κα Ουλιανούδη και το Νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και τους Τεχνολόγους της Αιμοδυναμικής Μονάδος, που χωρίς αυτούς δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποιήση της επέμβασης.

Σημαντική συμβολή στην επεμβατική διαδιακασία διαδραμάτισε ο Κάρδιο-Αναισθησιολόγος Κος Νίκος Νικητίδης με το Νοσηλευτικό προσωπικό που τον συνεπικούρησε και για αυτό θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Καρδιολόγο Κο Σπάργια Κωνσταντίνο για το εκπαιδευτικό proctoring και τις πολύτιμες συμβουλές του καθώς και τον Καρδιολόγο Μπομπότη Γεώργιο, Διευθυντή ΕΣΥ Καρδιολογίας του Γ.Ν. Παπαγεωργίου για την συμμετοχή του στην διαδικασία καθώς και την επικεφαλής της Edward Lifescience Κα Μαριλένα Ζάχου”.