Τρεις Εβρίτες δέχθηκαν και αποδέχτηκαν την πρόσκληση της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για να παραστούν στη δεξίωση που δόθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Ο λόγος για την Φανή Μπαχαρίδου από την Νέα Βύσσα, τον Γιώργο Τσιακίρη από το Σουφλί και την Αγγέλα Γιαννακίδου από την Αλεξανδρούπολη (ιδρύτρια του ΕΜΘ). Η Φανή Μπαχαρίδου βρέθηκε εκεί ως ενεργή πολίτης και δη Εβρίτισσα καθώς ο σύλλογος του οποίου προεδρεύει (Σύλλογος Γυναικών Νέας Βύσσας) είχε πρωτοστατήσει στο “κίνημα” παραγωγής μασκών στην έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού και ως εκ τούτου αποτέλεσαν παράδειγμα εθελοντισμού. “Μου ζήτησε να μεταφέρω σε όλους τους συντοπίτες μου τις ευχαριστίες της κ την υπόσχεση διατήρησης μιας ζωντανής σχέσης με τους ακρίτες. Από πλευράς μου ευγνωμοσύνη και ανανεωμένη πίστη σε όλους μας, στην κοινωνία των πολιτών, στις αλλαγές που μπορούμε να φέρουμε μόνοι μας με τις δράσεις μας στις ζωές και την πατρίδα μας”, σχολίασε στα social media η κα Μπαχαρίδου.
Ο Γιώργος Τσιακίρης από την άλλη πλευρά ηγείται μίας τοπικής επιχείρησης εμπορίας μεταξωτών ειδών που εδρεύει στο Σουφλί και στο πλαίσιο της δράσης της έχει συνεργαστεί με την Προεδρία της Δημοκρατίας, την οποία προμηθεύει γραβάτες και μαντήλια από μετάξι που δίνονται ως αναμνηστικά στις επίσημες συναντήσεις της κας Σακελλαροπούλου. “Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη που δείχνει στους Έλληνες παραγωγούς στις Βιοτεχνίες και στα εξαίρετα τοπικά προϊόντα της Ελλάδας” σχολίασε ο κος Τσιακίρης.
Κεντρικό θέμα της ομιλίας της ΠτΔ ο Εμβολιασμός κατά του Covid
Ο φετινός εορτασμός για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας σημαδεύτηκε από την ματαίωση της παρασημοφόρησης του Ιάσονα Αποστολόπουλου. Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος δραστηριοποιείται στη διάσωση προσφύγων σε όλη τη Μεσόγειο θάλασσα και έχει τιμηθεί σε διάφορα κράτη, ωστόσο η απόφαση για την παρασημοφόρησή του με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα στην Ελλάδα ακυρώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, η οποία -σύμφωνα με τις φημολογίες- αποφασίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Παρά ταύτα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της δεξίωσης αφιέρωσε πολύ χρόνο μιλώντας για την πανδημία και υπερθεματίζοντας την ανάγκη του εμβολιασμού. “Η δημοκρατία δεν προάγει μόνο τα ατομικά δικαιώματα. Η ενάρετη άσκηση της ιδιότητας του πολίτη προϋποθέτει την απόσταση από τον ιδιοτελή εγωισμό και την αναγνώριση του καθολικού.
Η ελευθερία μας δεν είναι απεριόριστη και δεν εμπεριέχει τη βλάβη των τρίτων. Η ισχύς της βρίσκεται εντός και όχι εκτός του νόμου. Στην υγειονομική κρίση, συνειδητοποιήσαμε πόσο επιδρούν οι πράξεις και οι αποφάσεις μας στους συνανθρώπους μας. Οι υποχρεώσεις μας στο κοινωνικό σύνολο είναι η άλλη όψη των δικαιωμάτων μας. Καθώς το τέταρτο κύμα εμφανίζεται ακόμη πιο μεταδοτικό, αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα και την επείγουσα ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού. Δεν υπάρχει καμία αμφισημία και αμφιβολία: το τέλος της
πανδημίας δεν είναι πια ζήτημα καλής τύχης ή μεταφυσικής· είναι δική μας επιλογή και ευθύνη”, είπε μεταξύ άλλων η κα Σακελλαροπούλου, που προηγουμένως είχε εξάρει την προσφορά των γιατρών και των υγειονομικών.