Search
Close this search box.
“Καμμένη γη” άφησε στους ελαιώνες ο παγετός του Μαρτίου

Μία μεγάλου βεληνεκούς καταστροφή έχουν υποστεί πολλοί ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή της Μάκρης και της Μαρώνειας από τον παγετό του Μαρτίου.

Ο παγετός που είχε επικρατήσει τον περασμένο Μάρτιο “σόκαρε” τα ελαιόδεντρα καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που είχαν επικρατήσει προ του παγετού, είχαν βάλει τα δέντρα σε κατάσταση ανθοφορίας (σ.σ. είχαν ξυπνήσει από τον λήθαργό, όπως λέγεται στη γλώσσα των ελαιοπαραγωγών).

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η καταστροφή πολλών χιλιάδων δέντρων τα οποία πλέον μοιάζουν με αποξηραμένα! Το χειρότερο δε, είναι ότι η αποκατάσταση των δέντρων είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία, καθώς οι παραγωγοί έχουν δύο επιλογές: είτε την εκρίζωση των δέντρων, είτε την κοπή τους πολύ κοντά στη ρίζα ώστε το δέντρο να μεγαλώσει από την αρχή. Όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ της Όλγας Τσιούλφα για την Δέλτα Τηλεόραση, υπάρχουν παραγωγοί στη Μάκρη που θα χάσουν έως και πάνω από 1.000 δέντρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί δεν πρόκειται να πάρουν καρπό από τα άρρωστα δέντρα στα επόμενα 5-7 χρόνια με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα “ταμεία” τους, αλλά και για την τοπική οικονομία του Έβρου γενικά.

Αιτία αυτού του φαινομένου δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει σημαντικά, σε βαθμό τέτοιο μάλιστα που έως και τα ελαιόδεντρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ή/και αδυναμία προσαρμογής!