Αλεξανδρούπολη: Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμο το μνημείο της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού

Στο τέλος Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους τοποθετείται χρονικά η ολοκλήρωση του μνημείου για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού, το οποίο χωροθετήθηκε στον αύλειο χώρο της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

Η πρωτοβουλία για την ανέγερση του Μνημείου ανήκει στην Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου που από το 2017 και εντεύθεν τιμά το λεγόμενο “Μαύρο Πάσχα των Θρακών” (06/04/1914) αναπέμποντας επιμνημόσυνες δεήσεις υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων της πάλαι ποτέ ενιαίας Θράκης.

Την ανέγερση του Μνημείου θα χρηματοδοτήσει η Ένωση Αποστράτων Στρατιωτικών Έβρου και την σχεδίασή του έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας Θανάσης Λουκάς.

Την ανέγερση του Μνημείου, αλλά και τον συμβολισμό του υιοθετεί και η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης με τον κ. Άνθιμο να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι “θέλουμε οι νεότεροι να μην ξεχάσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει αναβίωση εχθρικών στάσεων”.

Η περιγραφή του Μνημείου

Το μνημείο έχει ύψος 4 μέτρα, πλάτος 4 μέτρα και μήκος 7 μέτρα. Αποτελείται από δύο σχηματισμούς τύπου “Π” που συμβολίζουν την μετακίνηση των τότε προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα. Τα δύο “Π” θα είναι φτιαγμένα από τούβλα και ενδιάμεσά του θα αιωρείται ένας σταυρός – σύμβολο της Ορθοδοξίας. Το σύμπλεγμα των “Π” πατάει πάνω σε μία μαρμάρινη (ή γρανιτένια) βάση μαύρου χρώματος που συμβολίζει τον δρόμο της προσφυγιάς και μεταξύ των “Π” θα εντεθεί η επιγραφή του Μνημείου. Στην ίδια μαρμάρινη πλάκα της επιγραφής θα υπάρχουν και δύο φωτογραφίες (εκατέρωθεν) και ο στόχος είναι το Μνημείο να είναι ορατό και από την πλευρά του δρόμου (οδ. Μαζαράκη) αλλά και από την πλευρά του προαυλίου. Τέλος, το σύμπλεγμα που αποτελεί το μνημείο περιλαμβάνεται και ένα δέντρο ελιάς.