Στη Δαδιά του Έβρου η αλληλεγγύη διδάσκεται με πράξεις!

Ήταν πριν από μερικές εβδομάδες όταν δύο σπίτια στον οικισμό Δαδιά του Δήμου Σουφλίου στον Έβρο κάηκαν από ατύχημα. Η φωτιά είχε ξεσπάσει στο ένα εκ των δύο και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο διπλανό και προξένησε σημαντικότατες ζημιές τόσο στα κτίρια όσο και στις οικοσκευές.

Η είδηση είχε προκαλέσει σοκ στην τοπική και την ευρύτερη κοινωνία, καθώς οι ζημιές στις δύο οικίες ήταν πολύ σοβαρές. Καθίστανται δε ακόμη σοβαρότερες αν σκεφτεί κανείς ότι και τα δύο σπίτια είναι κατοικήσιμα (καθώς είναι πολύ σύνηθες στα χωριά της ελληνικής επαρχίας να υπάρχουν πολλά ακατοίκητα ή/και εγκαταλελειμένα σπίτια).

Οι υπόλοιποι κάτοικοι του οικισμού όμως δεν επέτρεψαν στους συγχωριανούς τους να μείνουν “άστεγοι”. Αμέσως μετά την αποκάλυψη της καταστροφής συσπειρώθηκαν και βοηθούν με πράξεις τους ιδιοκτήτες των δύο σπιτιών. Κατ’ αρχήν την αποκατάσταση των ζημιών ανέλαβε εργολάβος από τον οικισμό, ο οποίος μάλιστα προσέφερε πολύ χαμηλές τιμές αλλά το πιο συγκλονιστικό από όλα είναι ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι έγιναν το συνεργείο των εργασιών!

Ανάλογα με τις γνώσεις και τις ικανότητες του ο καθένας προσφέρουν εργασία ώστε η αποκατάσταση της ζημιάς να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό και οι ένοικοι να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Την συγκινητική προσπάθεια ενίσχυσε και ο Δήμος Σουφλίου που προσέφερε χρήματα στους παθόντες για να ανακτήσουν την οικοσκευή τους, ενώ παράλληλα και έμποροι υλικών οικοδομών προσέφεραν υλικά για το έργο.

Υπολογίζεται ότι τα σπίτια θα είναι σύντομα έτοιμα για να κατοικηθούν και πάλι ενώ η αγάπη που έδειξαν εμπράκτως οι Δαδιώτες και οι Δαδιώτισσες θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ψυχικής βλάβης που υπέστησαν οι παθόντες.

Είναι γεγονός, τέλος, ότι οι ζημιές που προκάλεσαν στα δύο σπίτια οι φλόγες είναι εξαιρετικά σοβαρές.