Υπάρχει απάντηση στο ερώτημα ‘γιατί άνοιξε το τελωνείο των Καστανεών’;

Σε λειτουργία -αλλά όχι πλήρη, αφού δεν επιτρέπεται η έλευση στην Ελλάδα Τούρκων υπηκόων μέσω αυτού- βρίσκεται πλέον το τελωνείο των Καστανεών στον δήμο Ορεστιάδας κατόπιν μίας απόφασης που ελήφθη στο ευρύτερο πλαίσιο της “επιστροφής στην κανονικότητα”.

Η εξέλιξη αυτή πάντως δεν είναι επιθυμητή ούτε από τον Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη που έγραψε ένα μεγάλο ΟΧΙ στο άνοιγμα του τελωνείου στη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά ούτε και από τους συνοριοφύλακες οι οποίοι είχαν δώσει έναν τιτάνιο αγώνα στο συγκεκριμένο σημείο πριν από 16 μήνες, όταν η Τουρκία προωθούσε παράτυπους μετανάστες με σκοπό να τους “εισαγάγει” αναγκαστική στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας, σχολίασε την εξέλιξη δηκτικά, και προσπάθησε μάλιστα να δώσει απαντήσεις στο “Γιατί άνοιξε τώρα το τελωνείο των Καστανεών;”.

“Η αλήθεια είναι πως πάντα εκτιμούσα ότι οι Καστανιές θα ξανανοίξουν. Δεν περίμενα όμως τόσο σύντομα. Μέσα σε 16 μήνες από εκείνες τις δύσκολες μέρες για την Χώρα που λίγο έλειψε να χάσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια από τα σχέδια των Τούρκων. Αλλά ακόμη και αν έτσι έπρεπε να γίνει, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς πως η Τουρκία δεν συνετίστηκε αφου συνεχίζει σχεδόν αθόρυβα να βοηθά τα κυκλωματα να στέλνουν μετανάστες στα συνορα μας στον Έβρο. Ισως βέβαια οι Τουρκοι πιεσαν για να τονώσουμε ως Έλληνες την αγορά της Ανδριανούπολης, ίσως όμως και μέσω των Γερμανών να ασκήθηκε πιεση για το άνοιγμα των Καστανιών για τους Τουρκους μετανάστες της Γερμανίας για την διέλευση τους προς την Τουρκία. Και ας μην επιτρεπεται προς το παρόν η είσοδος Τουρκων υπηκοων. Και αυτό, αθόρυβα θα γίνει σε λίγο.
Τι ήταν λοιπόν το τόσο δυνατότερο από όσα συνέβησαν τον Μάρτιο του 2020 και μας οδήγησαν να παραμερίσουμε τα οδοφράγματα από τα σύνορα μας τόσο συντομα ; Πάντως σίγουρα όχι η Τουρκία που συνετίστηκε.
Όλα αυτά βέβαια, σε μια εποχή που οι ήρωες των Καστανιών ξεχάστηκαν ευκολα απο την πολιτεία και θα τους ξαναθυμηθούμε στο μέλλον σε άλλες απειλές των Τούρκων.
Και μετά άλλο ένα SMS ευχαριστηρίων, θα είναι παλι αρκετό !!!!”, έγραψε χαρακτηριστικά.