Η Ορεστιάδα έχει χαρίσει στην ελληνική Drag σκηνή μία από τις πιο ταλαντούχες Drag Queens

Η ελληνική Drag σκηνή είναι ένας χώρος συνεχώς μεταβαλλόμενος, εξελισσόμενος και με μία πορεία συνεχώς ανοδική. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες Drag Queens μαθαίνουν, ενημερώνονται, “εισάγουν” τάσεις από το εξωτερικό και οργανώνουν μία μοντέρνα καλλιτεχνική σκηνή, στην οποία πρωταγωνιστούν η υπερβολή και η τέχνη.

Πρώτος διδάξας του Drag ο Τάκης Ζαχαράτος που πέρα από τις διάφορες μιμικές μεταμφιέσεις του, αργότερα δημιούργησε και μία pure Drag περσόνα, την Μύριαμ Απλού, ενώ στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν ακόμη και μερικές από τις περσόνες που είχε δημιουργήσει ο Λάκης Λαζόπουλος στην περίφημη σειρά των Δέκα Μικρών Μήτσων.

Σήμερα, στο 2021 η Drag σκηνή (και) στην Ελλάδα αριθμεί ολοένα και περισσότερα μέλη – νεαρού -ή και λιγότερο νεαρούς- καλλιτέχνες που ταράζουν τα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας με τις περούκες, τα τακούνια, τα φορέματα και το μακιγιάζ τους.

Μία από τις ανερχόμενες stars της εγχώριας Drag σκηνής είναι η Mitsi Lou. Το (καλλιτεχνικό) όνομά της προέρχεται από μία παράφραση του επιθέτου του* σε συνδυασμό με το πρώτο τραγούδι που είπε και είναι η Μισιρλού. Ο λόγος για τον Νικόλα Μιτσίτσκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ορεστιάδα και αυτή είναι η ιστορία του, όπως τη διηγήθηκε στο Lifo.gr – όταν το free press είχε κάνει ένα αφιέρωμα σε Ελληνίδες Drag Queens.

Ο Νικόλας σήμερα είναι 33 ετών και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ορεστιάδα, από όπου έφυγε για σπουδές στην Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών της Πάτρας. Λίγο μετά όμως, μετακόμισε στην Αθήνα και ξεκίνησε σπουδές κλασσικού χορού στην Λυρική Σκηνή, όπου είχε και την πρώτη του επαφή με το Drag. Αργότερα, δούλεψε ως αεροσυνοδός και στις 26 Ιουνίου 2017 συστήθηκε στο κοινό ως Mitsi Lou.

“Από τις πρώτες μου μνήμες ως παιδί ήταν να πηγαίνω στο χωριό και να ετοιμάζω παραστάσεις με τη μεγάλη μου αδερφή και τον ξάδερφό μου, τον Μήτσο, εγώ να είμαι η πρωταγωνίστρια και να χορεύω Άντζελα Δημητρίου. Φορούσα τις φούστες της αδερφής μου και την έβαζα να μοιράζει προσκλήσεις στη γειτονιά. Έρχονταν οι θείες, οι γειτόνισσες και ήμουν η ατραξιόν της βραδιάς. Όταν το είδα στην τηλεόραση, μου ήταν ήδη πολύ οικείο και υπέθεσα ότι θα μπορούσα να το κάνω κι εγώ. Και στη Λυρική είχα επαφή με το drag, μέσω μιας ομάδας ανδρών που υποδύονται γυναικείους ρόλους στο μπαλέτο. Η Mitsi γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 2017 από ανάγκη. Εκείνη την περίοδο δούλευα ως αεροσυνοδός και δεν είχα καμία επαφή με τα καλλιτεχνικά, είχα πάθει στερητικό σύνδρομο. Έκανα δουλειά με αποδοχές, ταξίδευα, αλλά δεν μπορούσα να εκφραστώ καλλιτεχνικά. Πρώτη της εμφάνιση ήταν σε ένα βίντεο. Μετά το γύρισμα του βίντεο, πήγαμε στο Sodade να πιούμε ένα ποτό και επειδή ήμουν πάρα πολύ όμορφη, μου ζήτησαν να κάνω ένα σόου, επιλέγοντας όποιο τραγούδι ήθελα, και ερμήνευσα το “Diamonds are a girl’s best friend”. Η Mitsi είναι ουσιαστικά η προέκταση του Νικόλα. Δεν είναι ξεχωριστή περσόνα. Είναι υπέροχη, με τον ορισμό της υπεροχής: υπερέχει από οτιδήποτε μπαίνει σε ταμπέλα, γένος, αριθμό, φύλο. Γι’ αυτό και δεν την ορίζω ως γυναίκα, δεν την ενδιαφέρει τι έχει ανάμεσα στα πόδια της αλλά το πώς μπορεί να εκφράσει αυτό που έχει μέσα της. Τώρα, αν βγαίνει πιο θηλυκή η εικόνα επειδή φοράω βυζιά, κώλους, γυναικεία ρούχα και βάφομαι, ok” περιγράφει ο ίδιος.

Η περσόνα του είναι περισσότερο Stand up comedian, βάζει δικούς της στίχους σε τραγούδια, ασχολείται περισσότερο με τη θεατρικότητα της μουσικής και στο βιογραφικό του έχει και πτυχίο βυζαντινής μουσικής.

Στην πορεία της ζωής του έχει έρθει αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις, όπως η σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε στην ηλικία των 15 ετών, ενώ όπως παραδέχεται ο ίδιος είναι οροθετικός. Παρ’ όλα αυτά, όμως, επιλέγει να βλέπει τη ζωή μέσα από ένα πρίσμα θετικότητας, αφού ακόμη και την οροθετικότητά του δεν την αναθεματίζει, αλλά αντίθετα λέει: “από τα 20 μου δεν αισθάνθηκα ποτέ άρρωστος, ποτέ δεν κατηγόρησα ούτε κάποιον άλλο ούτε τον εαυτό μου, ο HIV προέκυψε από μια πράξη αγάπης, κάνοντας σεξ. Σίγουρα η Mitsi με βοήθησε να βγω από μια κατάσταση στην οποία αισθανόμουν εγκλωβισμένος. Μπορεί να κοιτάω τον εαυτό μου ως Νικόλα και να βλέπω τη Mitsi και αντίστροφα. Όπως και να με αποκαλέσεις είναι το ίδιο για μένα. Η Mitsi δεν είναι κάτι που θα ήθελα να είμαι, είμαι η Mitsi. Αυτό που κερδίζω είναι η φωνή μου – και το λέω και κυριολεκτικά”.

*Οι Drag Queens αυτοπροσδιορίζονται είτε στο θηλυκό, είτε στο αρσενικό γένος, ενώ ορισμένες χρησιμοποιούν και τα δύο. Έτσι λειτουργεί και η Mitsi Lou

Με πληροφορίες και φωτο από το Lifo.gr