Ακόμη ένα “βουβό” καλοκαίρι για τον Έβρο;

Καθώς ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού οδεύει προς το τέλος του, τα μέτρα ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού μπορεί να έχουν χαλαρώσει σημαντικά, όμως ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί πολλούς Εβρίτες είναι και το: “θα γίνουν φέτος πανηγύρια;”

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα προς το παρόν δεν μπορεί να δοθεί. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, μάλλον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να δοθεί το πράσινο φως για τη διοργάνωση των μικρών -αλλά τόσο σημαντικών- τοπικών γιορτών που αποτελούν ορόσημα για το εβρίτικο καλοκαίρι.

Η διοργάνωση του εκάστοτε πανηγυριού αποτελεί μία μικρή τοπική γιορτή μεγάλης σημασίας για την τοπική κοινότητα. Η ημερομηνία προσδιορίζεται από τη γιορτή του Αγίου-Αγίας στους οποίους είναι αφιερωμένη η εκκλησία κάθε οικισμού και η διοργάνωση περιλαμβάνει λαϊκά γλέντια με ζωντανή μουσική, χορό, φαγητό και πώληση εποχικών ειδών από πλανόδιους μικροπωλητές. Όλα αυτά όμως, στην προ-covid εποχή καθώς στην post-covid περίοδο οι προϋποθέσεις είναι εντελώς διαφορετικές.

Το καλοκαίρι του 2020 πέρασε σχεδόν βουβά, αφού οι περιορισμοί δεν επέτρεπαν διοργανώσεις ικανές να προκαλέσουν συγχρωτισμό, όμως και φέτος η διοργάνωση ενός πανηγυριού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ η διοργάνωση πανηγυριών επιτρέπεται “στις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού μετά την πάροδο δεκατεσσάρων (14) ημερών από την πρώτη δόση υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) βάσει των στατιστικών στοιχείων που αναρτώνται στον επιδημιολογικό χάρτη στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr/covid-map”. Και, φυσικά με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που μεταξύ άλλων απαγορεύουν τη χορευτική δραστηριότητα.

Για τον Έβρο μιλώντας, η απογραφή του 2011 ορίζει ότι η Περιφερειακή Ενότητα έχει πληθυσμό 147.530 άτομα. Με τα ισχύοντα δεδομένα (μέχρι 25/06) έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου 57.355 άτομα και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 46.119 άτομα. Με άλλα λόγια, αν η βασική διοργάνωση ενός πανηγυριού παραμείνει η συνάρτηση με το ποσοστό εμβολιασμένων, τότε ίσως να μην δούμε φέτος πανηγύρια στον Έβρο καθώς τα υφιστάμενα νούμερα δεν συνιστούν το 50% του τοπικού πληθυσμού – για την ακρίβεια συνιστούν περίπου το 25-30%.