“Φιάσκο” με το Συνέδριο Υπογονιμότητας που γνώρισε κατακραυγή στα Social Media

Τη δύναμή τους -για άλλη μία φορά- έδειξαν οι χρήστες/τριες του ελληνικού διαδικτύου, που αντέδρασαν έντονα στο προωθητικό βίντεο του επικείμενου 1ου Συνεδρίου “Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές”, που θα γίνει 2-4 Ιουλίου 2021, στο Hotel Du Lac Congress Center στην πόλη των Ιωαννίνων με δια ζώσης παρουσία και διαδικτυακά.

Το περιεχόμενο του Συνεδρίου ορίζεται ήδη από τον τίτλο του και αν δει κανείς το πρόγραμμα θα καταλάβει ότι στις τράπεζες και τις εισηγήσεις του το θέμα της γονιμότητας εξετάζεται και από την πλευρά του άνδρα και από της γυναίκας (σ.σ. υπάρχουν εισηγήσεις που αφορούν και τον άνδρα, ωστόσο είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με αυτές που εξετάζουν το θέμα από την πλευρά της γυναίκας), ο τρόπος που διαφημίστηκε επικρίθηκε έντονα.

Και όχι άδικα, αφού για την προώθηση του Συνεδρίου δημιουργήθηκε ένα βίντεο διάρκειας 51” στο οποίο πρωταγωνιστεί μία γυναίκα η οποία φέρεται να διακατέχεται από ενοχές επειδή δεν “πρόλαβε” να τεκνοποιήσει πριν εισέλθει στην 4η δεκαετία της ζωής της. Προφανώς πρόκειται για ένα σεξιστικό βίντεο, το οποίο εντόπισαν άμεσα οι χρήστες/τριες του διαδικτύου και καταδίκασαν έντονα σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο σάλος που ξέσπασε στο διαδίκτυο για το επίμαχο βίντεο προκάλεσε και ένα ντόμινο αντιδράσεων εκτός του “ιστού”, αφού πολλά άτομα, αλλά και φορείς απέσυραν τη στήριξή τους στην εν λόγω επιστημονική διοργάνωση. Προεξάρχουσα αυτών η Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία είχε θέσει υπό την αιγίδα της το Συνέδριο, αλλά τελικά αποσύρθηκε. Το ίδιο έπραξαν η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που είχαν αναλάβει τη χορηγία επικοινωνίας του Συνεδρίου, η Γενική Γραμματεία Ισότητας, αλλά και προβεβλημένες προσωπικότητες που είχαν συμμετάσχει στην προβολή του, όπως η γενικής αποδοχής τραγουδίστρια Καίτη Γαρμπή.