Η Αυστριακή “Cobra” τιμήθηκε για τη συμβολή της στα σύνορα του Έβρου κατά την προσφυγική κρίση

Πέρα από τον μεγάλο αριθμό Ελλήνων στρατιωτικών, αστυνομικών και συνοριοφυλάκων που συμμετείχαν στην επιχείρηση αποτροπής των χιλιάδων προσφύγων που είχαν επιχειρήσει να εισέλθουν στην Ελλάδα μέσω των Καστανεών τον Μάρτιο του 2020, οι εν Ελλάδι δυνάμεις είχαν ενισχυθεί και από Ευρωπαίους κομάντος.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και τα στελέχη της επίλεκτης αυστριακής ομάδας EKO COBRA, ο επικεφαλής της οποίας τιμήθηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Ο κος Μηταράκης εξ ονόματος της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου απένειμε στον πικεφαλής της αυστριακής ομάδας Αστυνόμο Johann Rieger, ανώτερη διάκριση της ελληνικής Πολιτείας και δήλωσε σχετικά: “Η πρωτοβουλία της αυστριακής κυβέρνησης και η παρουσία των δυνάμεων της ομάδας Cobra στον Έβρο αποτέλεσε όχι μόνο ουσιαστική συνεισφορά αλλά και πράξη υψηλού συμβολισμού με αποδέκτες εντός και εκτός της Ε.Ε. 

Οι σχέσεις Ελλάδας και Αυστρίας είναι ιστορικά πολύ στενές και είμαι πολύ χαρούμενος που η Αυστρία ενήργησε ως καλός φίλος και σημαντικός εταίρος της Ελλάδας, με την απόφασή της να στηρίξει τις ελληνικές προσπάθειες σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Αυτή η προσπάθεια εργαλειοποίησης της μετανάστευσης, ενορχηστρωμένη και υποστηριζόμενη από την Τουρκία, απέτυχε χάρη στη θαρραλέα αντίδραση των εθνικών μας δυνάμεων, με τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρως μας, όπως η Αυστρία.

Η Ελλάδα ενήργησε ως ασπίδα της Ευρώπης. Αλλά αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τον επαγγελματισμό και την αποφασιστικότητα αξιωματικών όπως εσείς, που υπηρέτησαν στην περιοχή του Έβρου στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων σας και των δυνάμεων του FRONTEX.
Αυτή η γενναιόδωρη και απτή πράξη αλληλεγγύης από την αυστριακή κυβέρνηση – η πιο συμβολική από οποιαδήποτε άλλη – επαινείται και τιμάται σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση”