Αλεξανδρούπολη: Σοβαρή έλλειψη σερβιτόρων και chefs στα καταστήματα εστίασης

Εκτός των τειχών αναζητούν πλέον προσωπικό πολλοί επιχειρηματίες εστίασης της Αλεξανδρούπολης, καθώς το υπάρχον δεν επαρκεί για να καλύψει τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας. “Ειδικά για άτομα κουζίνας, το πρόβλημα είναι πολύ έντονο και έχουν μπει αγγελίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για μάγειρες και σεφ”, σχολίασε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Έβρου Νίκος Γεωργιάδης, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση με την έλλειψη προσωπικού, ως εξής: “δυστυχώς δεν έχουμε στη διάθεσή μας το προσωπικό που είχαμε, αν θέλετε, πέρσι το καλοκαίρι γιατί οι φοιτητές οι περισσότεροι έχουν ξενοικιάσει και έχουν φύγει από την Αλεξανδρούπολη, άρα μας λείπουν αυτά τα χέρια, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή όχι μόνο στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα -με πιο έντονα φαινόμενα στην επαρχία- να μην υπάρχει προσωπικό”.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κου Γεωργιάδη, υπάρχει μία εξήγηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς όπως λέει “δυστυχώς γι’ αυτό που θα πω βλέπουμε νέους ανθρώπους να έχουν βολευτεί με τις αναστολές και τα επιδόματα ανεργίας και να μην έρχονται για εργασία. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια έλλειψη προσωπικού στην Αλεξανδρούπολη, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 20-25% στην Εστίαση μόνο. Και να βλέπουμε παιδιά τα οποία δεν θέλουν να ‘ρθουν για δουλειά. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να δούμε”. 

Θ. Περεντίδης: “Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοια πράγματα” 

Τα λεγόμενα του προέδρου κου Γεωργιάδη, προκάλεσαν την αντίδραση του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Ανταρσία στην ΑΜΘ” Θοδωρή Περεντίδη, ο οποίος σχολίασε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook σε έντονο ύφος: “Δεν είναι δυνατόν! Όχι, δεν μπορεί να ακούγονται τέτοια πράγματα! Οι σερβιτόροι και οι σερβιτόρες , ή οι λαντζιερηδες/λαντζιερισσες δεν δουλεύουν απο χόμπι. Δουλεύουν για βιοπορισμό. Είναι αδιανόητο να είναι πάλι τα θύματα σε όλο αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, οικονομικό και κοινωνικό. Είναι εργαζόμενοι/ες που δέχονται πολλαπλά χτυπήματα σε ένα τόσο δύσκολο εργασιακό ( και όχι μόνο ) περιβάλλον. Όχι, πρέπει να το πούμε στεντόρια, δεν είναι η γενιά αυτή και οι εργαζόμενοι/ες στον επισιτισμό/τουρισμό “βολεψάκηδες”, “επιδοματάκηδες” κτλ… Είναι εργαζόμενοι και δουλεύουν για εισοδήματα και μεροκάματα. Δουλεύουν για να ενισχύσουν την οικονομική τους δυνατότητα για να πραγματοποιήσουν τις ανάγκες τους και τις επιθυμίες τους. Αυτά τα λόγια δυστυχώς τα έχουμε ακούσει πολλάκις απο τον Αδωνι. Είναι τα λόγια που ξεπλένουν πολιτικές και βγάζουν λάδι την λιτότητα και την ανυπαρξία στήριξης σε εργαζόμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, ανέργους, κτλ…”

Από το Σάββατο ξεκινά η μουσική στα καταστήματα Εστίασης 

Εν τω μεταξύ, από το προσεχές Σάββατο 12/06 τα καταστήματα Εστίασης θα μπορούν πλέον να έχουν μουσική, αλλά υπό προϋποθέσεις. Όπως εξήγησε ο κος Γεωργιάδης, υπάρχουν κάποια ζητήματα ως προς τον τρόπο που θα ακούγεται η μουσική, όμως είναι θέμα χρόνου να λυθούν κατόπιν επαφής του κλάδου με τα αρμόδια υπουργεία.