Τουρκία: Η θαλάσσια βλέννα απειλεί 25.000.000 ανθρώπους

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου από τη θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία είναι σχεδόν σοκαριστικές, αφού η θαλάσσια βλέννα που την καλύπτει αυξάνεται βαθμηδόν και πλησιάζει ολοένα και πιο απειλητικά τις ακτές.

Χθες, Κυριακή, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην περιοχή Kocaeli καταρτίστηκε ένα πλάνο δράσης για την απομάκρυνση της βλέννας ώστε η θάλασσα να επιστρέψει στην αρχική της μορφή και το υλικό αυτό να μην απειλεί τη θαλάσσια και την παράκτια ζωή, αλλά και την αλιεία ως επαγγελματικό κλάδο.

Η επιχείρηση για την απομάκρυνση της θαλάσσιας βλέννας ξεκινάει άμεσα με τη συμμετοχή πολλών φορέων -επιστημονικών και μη- με πρώτο στόχο την απομάκρυνση της από τις ακτές, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πλήρης εξάλειψη του φαινομένου θα διαρκέσει μερικά χρόνια!

Η θαλάσσια βλέννα πάντως είναι φυσικός σχηματισμός που αναπτύχθηκε από το υδάτινο στοιχεία σε συνδυασμό με απόβλητα που απορρίπτονται στη θάλασσα του Μαρμαρά. Το μείζον ζήτημα είναι η παρουσία της στην επιφάνεια της θάλασσας μειώνει το οξυγόνο στο νερό απειλώντας έτσι τη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα, ενώ καθώς προσεγγίζει τις ακτές επηρεάζει δήμους και περιοχές στις οποίες ζουν συνολικά 25.000.000 άνθρωποι!

Για το οικολογικό ζήτημα που ενέσκηψε στη χώρα του, τοποθετήθηκε και ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “δεν θα υπονομεύσουμε το παρόν και το μέλλον μας και θα καθαρίσουμε τη θάλασσα μας”.

με πληροφορίες & φωτό από DailySabah