Έβρος: Τα ηχητικά κανόνια στον Φράχτη ενοχλούν την Κομισιόν

Την παρέμβαση της Κομισιόν προκάλεσαν οι αναφορές και η παρουσίαση μέσων ενημέρωσης, ότι ένα νέο εργαλείο, τα «κανόνια ήχου» χρησιμοποιούνται για την αποτροπή της διέλευσης παράτυπων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο εκπρόσωπο της Κομισιόν Άνταλμπερτ Γιάνς, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σχετικά κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, η χρησιμοποίηση αυτών των μηχανημάτων στα σύνορα της Ελλάδας προβληματίζει και η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές ζητώντας περισσότερες πληροφορίες,

«Ενώ η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τοποθέτηση των υποδομών στα σύνορα είναι ευθύνη των κρατών μελών, αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», δήλωσε συγκεκριμένα.

Το συγκεκριμένο όπλο προκαλεί “εκρήξεις” εκκωφαντικού θορύβου από ένα θωρακισμένο φορτηγό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναφορές ότι μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή.

Η ακουστική συσκευή μεγάλης εμβέλειας ή αλλιώς το “ηχητικό κανόνι” έχει το μέγεθος μιας μικρής τηλεόρασης. Ο ήχος που προκαλεί, όμως, πλησιάζει στην ένταση ενός κινητήρα jet.

Το “ηχητικό κανόνι” (Long Range Acoustic Device – LRAD) έφτασε από τις ΗΠΑ στη χώρα μας και είναι επιχειρησιακό.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Άνταλμπερτ Γιάνς «η Κομισιόν σημείωσε με ανησυχία τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι τέτοιες ακουστικές συσκευές μεγάλης εμβέλειας ή «κανόνια ήχου» χρησιμοποιούνται για την αποτροπή της διέλευσης των συνόρων. Η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και θα ζητήσει περισσότερες πληροφορίες».