Διαδικτυακά έγινε η φέτος η συνάντηση των “Ευρωπαϊκών Χωριών Πελαργών”
Στις 27 και 28 Μάϊου ο Φορέας Διαχείρισης Π.Π. Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης συμμετείχε στην 18η Συνάντηση του Δικτύου των «Ευρωπαϊκών Χωριών Πελαργών» η οποία διοργανώνεται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Euronatur και η οποία πραγματοποιήθηκε και τη φετινή χρονιά διαδικτυακά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε. Η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης, Μακρυγιάννη Ελένη, εκπροσώπησε το Ελληνικό Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών, τον Πόρο.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης, οι εκπρόσωποι από 11 Χωριά του Δικτύου, μοιράστηκαν γνώσεις, εμπειρίες και νέες ιδέες για την προστασία και διατήρηση του αξιαγάπητου αυτού είδους που μας συντροφεύει κάθε άνοιξη και ομορφαίνει με την παρουσία του τα χωριά και τις πόλεις μας.
Οι συμμετέχοντες, παρουσίασαν αρχικά τα αποτελέσματα των δράσεων που έκαναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους για την προστασία των Πελαργών και κατόπιν συζητήσαν για τα επιτεύγματα που σημείωσε ο καθένας στο πλαίσιο του προγράμματος «Wet meadows and pastures» σχετικά με τη βελτίωση και δημιουργία υγρών λιβαδιών και βοσκοτόπων για τον Πελαργό καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια.
Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Χωριών συζήτησαν για το Πρόγραμμα των Σχολικών Κήπων, ένα νέο πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιείται από την περσινή χρονιά και χρηματοδοτείται από τη Euronatur, το οποίο έχει σα σκοπό, την προώθηση των αξιών της οργανικής γεωργίας, της ποιότητας της τροφής και της εκτατικής κτηνοτροφίας.
Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις δράσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Προγράμματος, καθώς και τα επόμενα βήματα. Ο Φορέας Διαχείρισης υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φερών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις, όπως καλλιέργεια λαχανικών, λουλουδιών, θαμνωδών και δένδρων, πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, δημιουργία κομπόστ, ταϊστρών για πουλιά και ξενοδοχεία εντόμων. Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται να πραγματοποιηθεί και ένα Φεστιβάλ Συγκομιδής σε μικρή κλίμακα στο σχολείο, ώστε όλοι οι μαθητές και η τοπική κοινωνία να αντιληφθούν τα οφέλη του να καλλιεργεί κάποιος την τροφή στο χώρο του.