Ο προκλητικότατος Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε στη Θράκη

Με “το ζωνάρι λυμένο” κατέφτασε στη Θράκη ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να πραγματοποιήσει μία επίσκεψη επιφατικώς “ιδιωτική”. Ο Τούρκος αξιωματούχος έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια τη Δευτέρα 31/05 στην Αθήνα, όμως αποφάσισε να φτάσει στην Ελλάδα μία ημέρα νωρίτερα ώστε -κατά την πάγια τουρκική τακτική- να ναρκοθετήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην περιοχή της Θράκης.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτέλεσε ένα απολύτως αναμενόμενο πρόγραμμα στο νομό Ροδόπης. Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο, επαφές με τους ψευτομουφτήδες Ροδόπης και Ξάνθης, επίσκεψη στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ, επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ και γεύμα στον μειονοτικό οικισμό Θάμνα. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο, οι συνήθεις κομπάρσοι της τουρκικής προπαγάνδας στη Θράκη, ήτοι: ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή Μουράτ Ομέρογλου, οι ψευτομουφτήδες Ροδόπης Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, οι μειονοτικοί δήμαρχοι Ιάσμου, Αρριανών, Μύκης και η πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου. Επίσης, από την Αθήνα ταξίδεψε στην Αλεξανδρούπολη ο πρόξενος της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

“Μπλόκο” στα ελληνικά ΜΜΕ και “τιτιβίσματα”  με αλυτρωτικές θέσεις 

Η κατ’ επίφαση ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού στη Θράκη καλύπτεται από πληθώρα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας, που έχουν πρόσβαση και ανοικτά μικρόφωνα σε όλες τις επαφές του. Αντιθέτως, τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν περιορισμένη ή και καθόλου πρόσβαση και έτσι οι εν Ελλάδι συνάδελφοι αρκούμαστε στις αναρτήσεις του κου Τσαβούσογλου στο Τουίτερ, οι οποίες εν τούτοις είναι ενδεικτικές των διαθέσεών του, καθώς επιμένει να αποκαλεί “Τουρκική” την θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και να στηρίζει απερίφραστα τους πρωτεργάτες της τουρκικής προπαγάνδας. Συγκεκριμένα:

“Στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη του Τουρκικής Μειονότητα στην Δυτική Θράκη και να συζητήσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις”, έγραψε μόλις προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης και φωτογραφήθηκε με τον Τούρκο Πρόξενο Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

“Η δουλειά των Μουφτήδων (εν. των ψευτομουφτήδων) συμβάλλει τα μέγιστα στην ενότητα της και την αλληλεγγύη της Τουρκικής Μειονότητας (εν. της Θράκης)” έγραψε ως λεζάντα στη φωτογραφία του ανάμεσα στους δύο ψευτομουφτήδες.

Το ανθελληνικό κρεσέντο συνεχίστηκε στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάε της Κομοτηνής, από όπου ο Τσαβούσογλου, έγραψε: “Τα παιδιά της Τουρκικής Μειονότητας, όλων των ηλικιών, πρέπει να έχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα. Στηρίζουμε τους ‘αδερφούς’ μας για να λυθούν αυτά τα προβλήματα”.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, συνάντησε και την αυτοαποκαλούμενη “Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας” και ποζάροντας με το δώρο που το έκαναν τα μέλη της (και ισούται με περισσότερες από 1.000 λέξεις), ο Τσαβούσογλου έγραψε ότι “Υπογραμμίζω για άλλη μία φορά ότι πάντα θα στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκική Μειονότητα και τον αγώνα της για τα δικαιώματά της”

Από τον τάφο – μαυσωλείο του Αχμέτ Σαδίκ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τουίταρε: “Επισκέφθηκα στην Κομοτηνή τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, ενός αληθινού άντρα με ιδανικά που πάλεψε μέχρι την τελευταία του ανάσα για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκικής Μειονότητας. Χαιρετίζουμε τους αδερφούς μας που αγκάλιασαν τον αγώνα του Αχμέτ Σαδίκ”. 

Ο αντιφατικός Μεβλούτ Τσαβούσογλου 

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δυστυχώς δεν εντυπωσίασε κανέναν με τα λόγια και τα έργα του στην “ιδιωτική” επίσκεψή του στη Θράκη. Έπραξε αυτά που όλοι (παθητικώς) περίμεναν, ωστόσο αυτός που διέψευσε είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Καθώς, λίγες μέρες πριν -και ενώ η επίσκεψή του είχε οριστικοποιηθεί- είχε δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα “Το Βήμα” για να πει μεταξύ άλλων ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα αποσκοπεί και στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που πρέπει να στηρίζονται “στη συνεργασία και όχι στη σύγκρουση” και ότι “είναι στο χέρι μας να ορίσουμε το μέλλον μας”.

Στην ίδια συνέντευξή του εκτίμησε ότι υπάρχει θετική ατζέντα από πλευράς Ε.Ε. αναφορικά με την Τουρκία και “ενημέρωσε” ότι η χώρα του σέβεται μεν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά το “Αιγαίο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά”.

Φυσικά, οι πράξεις του κατέρριψαν τα λόγια του, και αυτό που μένει να φανεί είναι η στάση που θα κρατήσει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην μεταξύ τους επίσημη συνάντηση που αποτελεί μέρος των διμερών συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας και φιλοδοξεί να προλειάνει το έδαφος της επικείμενης συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν στη Σύνοδο των χωρών του ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες.