Πομάκοι Ξάνθης: Είμαστε Έλληνες και αυτό δεν θα αλλάξει!
Αποστομωτική ήταν για άλλη μία φορά οι Πομάκοι της Ξάνθης στις τουρκικές αιτιάσεις περί σφετερισμού της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Αυτή τη φορά, τη μήνι των Πομάκων προκάλεσε η επικείμενη επίσκεψη στη Θράκη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος έρχεται την Κυριακή στην περιοχή και μάλιστα το αεροπλάνο του θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Ο Τούρκος Υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του στην Αθήνα στις 31/05 και η επίσκεψή του στη Θράκη έχει χαρακτηριστεί “ιδιωτική”, ενώ ενδεχομένως να βρεθεί και σε κάποιο από τα Πομακοχώρια.
Πάντως, εκεί -στα Πομακοχώρια- είναι persona non grata, αφού το μήνυμα που εκπέμπουν οι Πομάκοι μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης είναι το εξής:
Εμείς όταν πεθαιναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα.
Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακομα και ατομικα πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή!
Ακούμε καιρό τώρα από τρίτες χώρες χωρίς να τους πέφτει λόγος να θέτουν ζητήματα “τουρκικής μειονότητας” η μειονοτητα είναι μια και έχει καθοριστεί από την συνθήκη της Λοζάνης και είναι Μουσουλμανικη καθώς απαρτίζεται από κοινότητες που έχουν μόνο ένα κοινό σημείο την θρησκεία!
Για αυτό λοιπόν σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε – Γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στην μεθεπόμενη επίσκεψη σας στην Θράκη ακόμα και τότε Έλληνες Πομάκοι θα είμαστε!
Όσο για τα θέματα που εγείρονται και ακούγονται ανά καιρούς από εσάς ή τους συνεργάτες σας περί καταπίεσης της τουρκικής μειονοτητας όπως την αποκαλείται αρχικά σας διαβεβαιώνουμε πως τουρκική μειονοτητα δεν υπάρχει και εν συνεχεία σας εγγυόμαστε πως απολαμβάνουμε οι μουσουλμάνοι της Θράκης όλες της ελευθερίες της πατρίδας μας!